latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:21 | Autor: SRNA

Јoksimović: Neotvaranje poglavlja - usporavanje evrointegracija

Ministar za evrointegracije u Vladi Srbije Јadranka Јoksimović ocijenila je da odluka EU da ne otvori poglavlja sa Srbijom, i to u trenutku kada se sa Crnom Gorom i sa Turskom otvaraju nova poglavlja, predstavlja širu političku poruku koja znači da se Srbija usporava na evropskom putu.
Srbija - EU - Foto: ilustracija
Srbija - EUFoto: ilustracija

Јoksimovićeva kaže da je Beograd ukazivao na mogućnost da poglavlja ne budu otvorena, iako se nadao do posljednjeg dana da je otvaranje poglavlja moguće do kraja holandskog predsjedavanja Unijom.

Ona naglašava da današnja vijest o neotvaranju poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU ne bi bila iznenađenje da se u međuvremenu nije promijenio kontekst, odnosno da EU nije odlučila da otvori nova poglavlja sa Crnom Gorom i Turskom, prenosi Tanjug.

"Pitamo se zbog čega je došlo do jedne vrste političkog usporavanja Srbije na putu evrointegracija", ističe Јoksimovićeva.

Ona je u Briselu ponovila da su evrointegracije dio unutrašnje razvojne politike Srbije, kao i da je to instrument koji će učiniti da vladavina prava, reforme u oblasti ekonomije i investicije budu u fokusu Vlade Srbije.