latinica  ћирилица
01/07/2016 |  10:05 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Srebrenica: "Petrovdanski dani" od 8. do 12. jula

U Srebrenici će od 8. do 12. jula biti održana tradicionalna memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani", kojom se obilježavaju 24 godine od velikog srpskog stradanja na području Srebrenice i Bratunca, evociraju sjećanja na te događaje i odaje počast poginulima na Petrovdan 1992. godine.
Srebrenica - Petrovdanski dani - Foto: SRNA
Srebrenica - Petrovdanski daniFoto: SRNA

Prvi "Petrovdanski dani" održani su 1996. godine, odnosno godinu nakon oslobođenja ovog mjesta i povratka Srba na svoja ognjišta.

"Petrovdanski dani" održavaju se kao znak sjećanja na 69 srpskih vojnika i civila koje su muslimanske snage ubile na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te u Biljači i Zagonima kod Bratunca.

Tog dana zarobljena su 22 Srbina na Zalazju, od kojih je 10 pronađeno i njihovi posmrtni ostaci identifikovani su prije četiri godine, dvoje je ekshumirano ranije, a 10 se još vodi kao nestali.

Različiti memorijalni, humanitarni, kulturni i sportski sadržaji organizuju se u znak sjećanja na Srbe poginule 12. jula 1992. godine.

Kao i prethodnih godina, manifestacija će početi odigravanjem utakmica revijalnih turnira u malom fudbalu i basketu.

U okviru petodnevnog programa biće prikazan film "Djeca" banjalučkog režisera Denisa Bojića i promovisana knjiga "Teslina pošiljka" beogradskog novinara i književnika Vanje Bulića.

Na groblju u Bratuncu 9. jula biće služen parastos za sve srpske borce i civile iz srednjeg Podrinja i Birča poginule u posljednjem ratu, u organizaciji Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

I ove godine predviđena je humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi, posjeta porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, te veče duhovne muzike.

Ova memorijalna manifestacija biće završena na Petrovdan 12. jula služenjem Svete liturgije, posjetom srpskim stratištima i parastosom poginulima na Petrovdan 1992. godine, koji će biti služen kod spomen-kosturnice u srebreničkom selu Zalazje.