latinica  ћирилица
06/07/2016 |  16:23 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Vrbaški grad - Otkriveni temelji crkve

Arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška u Gornjim Podgracima na lokalitetu starog Vrbaškog grada otkrili su novo vrijedno nalazište - temelje crkve Svetog Đorđa iz 13 vjeka.
Gradiška: Arheološko nalazište - Foto: SRNA
Gradiška: Arheološko nalazišteFoto: SRNA

Ova crkva bi u narednom periodu trebalo da bude sastavna cjelina arheološkog parka u blizini područja Nacionalnog parka Kozara. U sondažnom istraživanju arheolozi su otkrili temlje crkve impozantne veličine koja je građena između 13. i 15. vijeka. Artifakti pronađeni tokom iskopavanja značajni su dokazi za srpsku nacionalnu istoriju i pravoslavlje.

- Pronađen je srebrenjak Matije Korvina iz druge polovine 15. vijeka. Matija Korvin je značajan za ove krajeve, jer ih je branio poslije pada bosanske države od Turaka, a najzaslužnini je za obnovu srpske despotovine na ovim  prostorima -kaže Bojan Vujinović, kustos Zavičajnog muzeja.

Arhijerejski namjesnik Mirko Milisavić izrazio je uvjerenje da će i arheolozi potvrditi da je srpski narod prisutan na Balkanu mnogo ranije od 7. vijeka.

Mještani od davnina lokalitet nazivaju Crkvište. Za arheloge je ovo područje bilo interesantno i prije trideset godina.

U Zavičajnom muzeju razmišljaju da lokalitet Vrbaškog grada pretvore u arheološki park i novo turističko odredište.

Dragan Matavulj, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, istakao je da je geografski položaj Vrbaškog grada idealan, a poseban je i njegov istorijski značaj za ovaj dio Gradiške.

Do kraja godine planirano je intenziviranje radova i na istraživanju srednjovjekovnog grada Balkis u Bakincima, gdje se očekuje izgradnja puta koji bi omogućio nesmetan pristup tom lokalitetu.