latinica  ћирилица
12/07/2016 |  13:15 | Autor: Blic

Moskovisi: Mej da ubrza proces izlaska Britanije iz EU

Nakon njemačke kancelarke Angele Merkel i evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi pozvao je danas buduću premijerku Velike Britanije Terezu Mej da ubrza proces izlaska te zemlje iz Unije.
Bregzit - skidanje zastave  (Foto:seligreporters.com) -
Bregzit - skidanje zastave (Foto:seligreporters.com)

On je istakao da bi dalja odlaganja, nakon što su Britanci 23. juna na referendumu glasali za izlazak iz Unije, produžila neizvjesnost koja, kako je ocijenio, nanosi velike štete ekonomiji, prenio je AFP.


- Konzervativna stranka je brzo reagovala. Dejvid Kameron bi trebalo da bude smijenjen u septembru, sada je jul, zašto bismo gubili ta dva mjeseca - rekao je Moskovisi novinarima uoči sastanka sa ministrima finansija EU.

On je dodao da je "moguće da se proces razgovora sa EU, takođe, ubrza" i istakao da smatra da je to ono što "većina ljudi očekuje, čemu se nada i na šta poziva".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je samo nekoliko sati ranije izrazila očekivanje od nove britanske vlade da brzo definiše svoje odnose sa EU nakon što konzervativna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej sutra preuzme mjesto premijera Britanije.

Moskovisi je u ponedjeljak pozdravio vijest da će Mej biti imenovana za budućeg britanskog premijera, ali je rekao da je od "suštinske važnosti" da EU nastavi da traži brzo raščišćavanje odnosa Velike Britanije sa EU.

- Britanska vlada treba da objavi što je prije moguće svoje namjere sa EU u skladu sa članom 50 (Lisabonskog ugovora) - rekao je on, aludirajući na pokretanje postupka istupanja Britanije iz Unije.