latinica  ћирилица
22/07/2016 |  12:30 | Autor: SRNA

Lavrov: Nekompetentna politika zapada na Bliskom istoku

Nekompetentna politika Zapada na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi izazvala je aktuelnu situaciju u regionu, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

"Ono što se događa na Bliskom istoku i sjevernoj Africi predstavlja direktan rezultat veoma nekompetentnog i neprofesionalnog stava", rekao je Lavrov.

On je rekao da se u želji da zadrže dominaciju, zapadni partneri ponašaju u regionu kao "bik u kineskoj radnji". "U Iraku, zbacivanje režima provedeno je pod lažnim izgovorom", rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je Bliski istok mjesto gdje tri religije - islam, judaizam i hrišćanstvo - koegzistiraju već hiljadama godina.

"Ono što se sada dešava u Siriji prijeti da uništi etno-konfesionalnu ravnotežu koja je sačuvana uprkos ratovima. Ako se ta ravnoteža uništi, to će biti sramota za sve nas", rekao je on, prenio je TAS S.

Lavrov je rekao da se broj hrišćana na Bliskom istoku rapidno smanjuje, posebno u Siriji i Iraku.

"Potrebno je zaustaviti tu tendenciju. Zajedno sa našim kolegama, uključujući kolege iz Vatikana, održaćemo nekoliko skupova na kojima ćemo da skrenemo pažnju na nedopustivost hrišćanofobije", rekao je Lavrov.