latinica  ћирилица
22/07/2016 |  14:29 | Autor: TANЈUG

Koalicija oko SAD: Ključni momenat za borbu protiv ID

SAD i njihovi saveznici iz koalicije za borbu protiv Islamske države saopštili su danas da su dostigli "ključni momenat" u svojoj kampanji da poraze tu organizaciju, uprkos višemjesečnom ograničenom napretku na terenu i velikim terorističkim napadima.

U saopštenju, koje je izdato nakon dvodnevnih pregovora u Vašingtonu, gdje su se okupili ministri odbrane i spoljnih poslova iz oko 30 zemalja, ukazuje se na stabilan napredak iračkih snaga i boraca sirijske opozicije dok se približavaju Mosulu, sjedištu ID u Iraku, i Raki, njihovoj bazi u Siriji.

"Naša koalicija i naši partneri na terenu protjerali su pripadnike ID iz skoro polovine teritorije koju je nekada zauzimala u Iraku i 20 odsto u Siriji", rekao je američki državni sekretar DŽon Keri, prenio je AP.

Keri je u četvrtak pozvao članice koalicije predvođene SAD da povećaju razmejnu infomacija i da budu kreativnije u borbi protiv Islamske države koja, kako je upozorio, nastoji da regrutuje više pripadnika prihvatanjem novih jezika i širenjem ka novim područjima.

Keri je ocijenio da koalicija oko SAD napreduje u borbi protiv ID, a da se, kako se procjenjuje, broj pripadnika te organizacije smanjio za jednu trećinu.

On, takođe, smatra da bi preuzimanje kontrole od Islamske države nad iračkim gradom Mosulom predstavljao "kritičnu prekretnicu" u sukobima s tom organizacijom.

"Dodatni napori su, međutim, potrebni", rekao je Keri i, kao primjer, naveo da je ključno srušiti strukturne barijere kako bi se omogućila veća razmjena informacija o prijetnjama.