latinica  ћирилица
22/07/2016 |  15:55 | Autor: TANЈUG

Vrhovni sud Francuske: Lagard će se suditi za aferu "Tapi"

Vrhovni apelacioni sud Francuske odlučio je danas da direktorki Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard mora da se sudi zbog njene uloge u ogromnim državnim isplatama tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine, kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske, javlja Rojters.
Kristin Lagard (Foto: epa/Stephen Jaffe) -
Kristin Lagard (Foto: epa/Stephen Jaffe)

Sud je odbacio njenu žalbu na decembarski nalog za njeno izvođenje pred Sud pravde Republike, koji se bavi predmetima vezanim za prekršaje državnih funkcionera, zbog nemarnog postupanja u aferi koja je izbila nakon što je utvrđeno da je Tapi primio 404 miliona evra novca poreskih obveznika.

Lagardova je pod formalnom istragom od 2014. godine za nemar u dugotrajnoj pravnoj drami koju je pokrenuo Tapi optuživši jednu banku za pronevjeru tokom 1990-ih kada je prodavao sportsku opremu njemačkog diva Adidasa, prenosi agencija Frans pres.

Ukoliko Lagardova bude osuđena prijeti joj godinu dana zatvora i novčana kazna od 15.000 evra, prenijela je ranije francuska agencija.

Aktuelna šefica MMF-a je negirala bilo kakvu zloupotrebu službenog položaja, kao i tvrdnje da je radila po nalogu tadašnje predsjednika Nikole Sarkozija.

Ona je bila ministar finansija pod Sarkozijem u 2008. godini, kada je odlučila da dozvoli arbitražu u sporu između Tapija i banke Kredi Lione, koja je djelimično u državnom vlasništvu.

Kao rezultat arbitraže, presuđeno je da Tapija isplati telo zaduženo za rešavanje bankarskih dugova, kojim upravlja država.

Optužba za nemar potiče upravo zato što je Lagardova dozvolila privatnu arbitražu i zato što nije osporila presudu, koja je bila izuzetno korisna za Tapija, ali štetna za državu.

Tapiju je u februaru 2015. godine naloženo da vladi vrati novac koji mu je isplaćen.

Odbor direktora MMF-a je u februaru izabrao Lagardovu ponovo za direktorku te međunarodne finansijske institucije, što je njen drugi mandat na toj funkciji, koji službeno počinje sljedeće nedjelje, navodi Frans pres.

Međunarodni monetarni fond putio je snažnu podršku svojoj generalnoj direktorki Kristin Lagard, povodom odluke Vrhovnog apelacionog suda Francuske da se ona izvede pred sud zbog njene uloge u ogromnim državnim isplatama tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine, kada je bila ministar finansija Francuske.

"Izvršni odbor MMF-a je obavješten o najnovijem razvoju situacije u vezi sa ovim pitanjem i ističe da i dalje ima povjerenja u sposobnosti generalne direktorke da efikasno obavlja svoju dužnost", izjavio je portparol MMF-a, Geri Rajs, a prenosi agencija Frans pres.