latinica  ћирилица
22/07/2016 |  16:07 | Autor: TANЈUG

Cijela hala Trampu: Izgradi zid, izgradi zid

Јedan od stubova predsjedničke kampanje Donalda Trampa je "veliki zid" za koji tvrdi da će biti izgrađen na granici sa Meksikom kako bi spriječio priliv migranata.
Kampanja Donalda Trampa - Foto: Getty Images
Kampanja Donalda TrampaFoto: Getty Images

"Zid" je i centralna stvar oko koje se sukobljavaju Trampove pristalice i njegovi protivnici, a u danu u kome je Tramp zvanično prihvatio nominaciju republikanaca za predsjednika, na velikom stranačkom kongresu puna dvorana u Klivlendu je skandirala "izgradi zid, izgradi zid".

"Skoro 180.000 ilegalnih imigranata sa kriminalnim dosijeima, čija je deportacija naređena, večeras šetaju slobodno našom zemljom i predstavljaju prijetnju za bezbjednost naših građana. Broj novih porodica ilegalnih migranata koje su prešle granicu ove godine već je prevazišao ukupan broj iz 2015. godine. Počeli su da ih puštaju u naše zajednice u desetinama hiljada, ne obraćajući pažnju na javnu bezbjednost ili resurse", rekao je Tramp.

Tada je zastao, a cijela dvorana je uzvratila uzvicima "izgradi zid, izgradi zid".

U nastavku govora Tramp je rekao da se odmah mora zaustaviti imigracija bilo koje nacije, koja je "kompromitovana terorizmom".

"Sve dok se ne uspostave dokazani kontrolni sistemi, ne želimo ih u našoj zemlji", rekao je Tramp.