latinica  ћирилица
22/07/2016 |  16:26 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Lijevče polje: Ratari zadovoljni prinosom i kvalitetom žita (VIDEO)

U Lijevče polju završena je žetva pšenice. U opštinama Gradiška, Laktaši i Srbac ratari koji su primijenili kompletne agrotehničke mjere ostvarili su prinose i preko sedam tona po hektaru.
Pšenica - žetva - Foto: RTRS
Pšenica - žetvaFoto: RTRS

Nižu ovogodišnju otkupnu cijenu, koja je u prosjeku oko 32 pfeniga, ratari će nadoknaditi podsticajnim sredstvima Vlade Republike Srpske čija bi isplata trebalo da uslijedi početkom sljedećeg mjeseca.

Dio ovogodišnjeg roda će zbog povoljnije cijene na inostranom tržištu, završiti i van granica Republike Srpske.

Procjena je da su poljoprivrednici u opštinama Gradiška, Laktaši i Srbac u ambare i silose uskladištili preko 40.000 tona hljebnog žita. Ratari zadovoljni prinosom i kvalitetom žita.

Organizovanog otkupa pšenice ovogodišnjeg roda nije bilo. Većina ratara pšenicu je uskladištila u vlastitim skladištima. Manji dio pšenicu je prodao u dva preduzeća koja se bave proizvodnjom stočne hrane, dok u nekim preduzećima najavljuju i izvoz po povoljnim cijenama.

- Pšenica će vjerovatno otići za izvoz. Trenutno nude od 34 do 34.5 feninga. Mi bismo bili zadovoljni sa nekih 35 jer kod nas je svaki fening velika stvar, rekao je Mirko Romić "Viv agro", Povelič,

Osim otkupne cijene pšenice ratari u Lijevče polju mogu računati i na podsticaje Ministarstva poljoprivrede po tri osnova. Već su iskoristili 100 litara regresirane nafte po hektaru. Računaju i na obećanih 250 maraka po hektaru prijavljenih površina i isplatu podsticaja na osnovu ostvarenog prinosa.

- Što će poljoprivredni proizvođači dobiti putem otkupljivača kada otkupljivači dostave sve podatke ministarstvu, naglasio je Dragan Malinović, šef Područne jedinice resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Gradiška.

Podsticajna sredstva Vlade i resornog ministarstva pravu vrijednost imaće ako budu isplaćena na vrijeme, kažu ratari koji već razmišljaju o sljedećem proizvodnom ciklusu. Prema najavama iz resornog ministarstva isplata bi mogla da uslijedi početkom avgusta.

- Ako se ne isplati, mislim da će iduća sjetva biti prepolovljena, dodao je Romić.

U tri opštine Lijevče polja ministarstvo će na osnovu podsticaja ratarima isplatiti 1,7 miliona maraka za proizvedenu i predatu pšenicu.