latinica  ћирилица
22/07/2016 |  20:20 | Autor: Agencije

Austrija: Gradonačelnik traži da se uklone turske zastave

Gradonačelnik Vinernojštata Klaus Šneberger pozvao je građane turskog porijekla da sa svojih balkona i kuća uklone turske zastave.
Turska     (Foto:AP Photo/ Lefteris Pitarakis) -
Turska (Foto:AP Photo/ Lefteris Pitarakis)

Turske zastave su postavljene u znak podrške turskoj vladi poslije neuspjelog puča.

On je, u otvorenom pismu, istakao da je Vinernoštat prema svijetu otvoren i tolerantan grad, i da se ne bavi unutarpolitičkim pitanjima Turske, već građani treba da se brinu kako podstaći razvoj svog grada.

Zbog velikog broja migranata, integracija je veliki izazov našeg doba, konstatovao je Šneberger dodajući da je za suživot koji funkcioniše potrebno međusobno prilaženje različitih kultura, vjera i etničkih grupa.

"Taj dijalog treba da ima za cilj međusobno razumjevanje i poštovanje, a ne smije voditi ka tome da se izgube tradicije i vrijednosti ovog grada. Posebno u nesigurnom vremenu je neophodno da se povuku pouke iz prošlosti i aktuelno dobra razumije, te oblikuje budućnost", uvjeren je on dodajući da su za to preduslov znanje njemačkog jezika i privrežnost gradu.

"Ta privrženost ima kao preduslov da se aktuelni razvoj u Turskoj ne donosi u grad time što se postavljaju simboli kao što su zastave.

Pozivam sve, koji su postavili turske zastave na svojim kućama ili balkonima da ih odmah uklone", navodi se u otvorenom pismu.

Takođe je podvukao da onimaj koji nisu privrženi Vinernojštatu nemaju šta da traže u tom gradu, kao što i turske zastave nemaju mjesta u tom gradu, izuzev na sportskim manifestacijama.