latinica  ћирилица
26/07/2016 |  13:57 | Autor: Agencije

Hrvatska do 2017. mora da primi 1.617 izbjeglica

Prema preuzetim obavezama od EU Hrvatska do 2017. mora da preuzme 1.617 izbjeglica u skladu sa Evropskim programom njihovog razmještanja i treba da im obezbijedi boravak, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, besplatnu pravnu pomoć, socijanu pomoć i pomoći im da se integrišu u društvo.

"Prva grupa migranata je već stigla i smještena je u zagrebačkom hotelu Porin dok im država ne pronađe novi smještaj u Zagrebu, Rijeci i Splitu", piše portal Glas Slavonije.

Napominje se da je Hrvatski zavod za zapošljavanje nosilac mjera koje su usmjerene na što uspješniju integraciju tih osoba na tržište rada.

- Јedna od najvećih prepreka uspješne integracije izbjeglica - tražitelja azila je njihovo nepoznavanje hrvatskog jezika. Prvi korak u pripremi za zapošljavanje je utvrđivanje nivoa poznavanja hrvatskog jezika potrebnog nezaposlenoj osobi za radno mjesto za koje ima odgovarajuće kvalifikacije - kaže Mario Bebić, pomoćnik ministra rada precizirajući da je u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj odobreno 160 zahtjeva za azil, dok je samo sedam azilanata pronašlo je posao.

- “Iz evropskog budžeta za migrante u Hrvatskoj do 2020. obezbjeđeno je čak 70 miliona evra - rekao je šef Delegacije Evropske komisije u Hrvatsko Branko Baričević.