latinica  ћирилица
26/07/2016 |  15:47 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Posljedice poplava u Kostajnici (VIDEO)

Nevrijeme koje je juče zahvatilo opštinu Kostajnica ostavilo je posljedice. Voda se povukla, iza sebe ostavila mulj, otpad i prljavštinu. U toku je čišćenje.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci sanirali su štetu na više lokacija. Rječice su se izlile na nekoliko mjesta - stradali su usjevi, bašte, ali i podrumi kuća.

Mještani Kostajnice, sabiraju štetu jučerašnje poplave. Uništeno je, kažu, mnogo toga.

"U podrumu i u ljetnoj kuhinji sve je uništilo, a sad su bašte otišle totalno", kaže Milka Vujanović iz Kostajnice.

""Uglavnom je ušla u pomoćne objekte, mislim da je ušla i u neke kuće", kaže njen sugrađanin Đuro Radojčić.



Neizvjesnost, ljudi su stalno u panici, čim malo kiša padne, boje se da će to ponovo da poplavi.

Vodena bujica prouzrokovala je i odrone. Ekipe su na terenu, mnogo toga već je sanirano.

"Došlo je Komunalno, kamion, bager i tu su to odmah očistili. Nakon dva sata, došli su", kaže i Milena Marinković.

Kostajnicu je dan nakon vodene bujice, posjetio i direktor republičke Civilne zaštite, Mile Međed. S načelnikom Dragom Bundalom razgovarao je o konačnom rješenju sistema odbrane od poplava, za šta je neophodno oko dvadeset hiljada maraka.

"Dogovorili smo se da ćemo zajednički djelovati prema Vladi Republike Srpske da nam obezbijedi određena sredstv da uradimo ovdje novi pločasti propust koji je bio usko grlo i da radimo na proširenju rječice bubnjarice kako ne bi dalje ugrožavalo stanovništvo koje živi oko rječice", izjavio je načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Јučerašnja situacija bila bi znatno teža da do sada nije očišćeno i regulisano korito Tavije. Neophodno je betonirati dijelove korita ove rječice, za šta bi Vode Srpske trebalo da raspišu novi tender, na koji se kažu Kostajničani, već dugo čeka.

"Nadam se kad bi se i taj tender odradio da bi opština Kostajnica bila u buduće lišena tih poplava. Znači radi se o bujičnim rječicama Bubnjarica i Tavija", napominje Mile Međed, direktor Civilne zaštite RS.

Јuče je za samo dva sata u Kostajnici palo 52 litra kiše po kvadratnom metru. Pomoć ovoj opštini stigla je iz Prijedora - komunalno vozilo za čišćenje uklonilo je mulj i blato iz uništenih objekata i gradskih ulica.