latinica  ћирилица
26/07/2016 |  16:24 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Doboj- spora legalizacija izbjegličkih kuća (VIDEO)

Nijedna izbjeglička kuća u Doboju, od ukupno 395, do sada nije legalizovana.
Doboj - legalizacija kuća - Foto: RTRS
Doboj - legalizacija kućaFoto: RTRS

Proces legalizacije teče sporo zbog čega se vlasnici tih novoizgrađenih stambenih objekata pribojavaju da to neće moći da obave do krajnjeg roka, do kraja godine.

Većina mještana prigradskog izbjegličkog naselja Vila duže od 18 godina čeka da legalizuje svoje kuće. Drago Mihajlović i Milenko Babić kažu da su pokrenuli legalizaciju, ali da sve predugo traje i da im je strpljenje pri kraju.

"Vodu smo mi platili, i struju, sve svojim sredstvima, e sad dalje se radi još oko toga da bi se to jednom privelo kraju, da bude taj dokument jedan kroz jedan", kaže Milenko Babić, dok njegov sugrađanin Drago Mihajlović dodaje: "Pa to uvijek od izbora do izbora, nešto se uradi, kažu da će se uraditi, evo od kad smo ovdje, uložio sam pare ništa još nije moje praktično".

Oko 300 korisnika već je predalo zahtjeve za legalizaciju. U naselju Mala Bukovica, gdje je oko 90 kuća, još nije urađena parcelacija. Nadležni kažu da se poštuju procedure i da zbog toga proces teče sporo, ali da se zahtjevi intenzivno obrađuju .

"Ono što je problem i što smatram da će u narednom periodu biti još veći problem je što ovi iz Geodetske neće na vrijeme stići da obrade sve te zahtjeve, jer puno je zahtjeva", napominje Mirko Nikić koordinator za legalizaciju izbjegličkih kuća.

Izmjenama zakona o građenju utvrđen je iznos rente. Plaća se zavisno od broja kvadrata stambenog prostora, i to od 100 do 2.000 maraka.