latinica  ћирилица
18/08/2016 |  14:19 | Autor: RTRS

SNSD Pale: Opštinska vlast želi legalizovati jeftinu kupovinu lokacija na Јahorini

Јavna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela posebnog područja Јahorina pokazala je da opštinska vlast u Palama, predvođena SDS-om, PDP-om i NDP-om, uoči lokalnih izbora želi da legalizuje jeftinu kupovinu atkraktivnih lokacija na Јahorini do koje se došlo zloupotrebom službenog položaja opštinskih funkcionera, saopšteno je danas iz Opštinskog odobora SNSD-a Pale.
Pale - Foto: ilustracija
PaleFoto: ilustracija

"U strahu od gubitka predstojećih lokalnih izbora, ošpštinska vlast na Palama žuri da usvoji izmjene Regulacionog plana na Јahorini kako bi ispunila želje lokalnih funkcionera i njihovih najbližih srodnika, kumova i prijatelja da izgrade hotele, apartmane, vikednice i druge smještajne objekte na olimpijskoj planini", ističu iz SNSD-a.

U saopštenju se napominje da opštinska vlast SDS-a, PDP-a i NDP-a, afirmišući nekontrolisanu, masnovnu izgradnju smještajnih kapaciteta u blizini puteva, pa čak i žičara i staza na Јahorini, sistematski "guši" olimpijsku planinu i razvojne mogućnosti Јahorine, kao ključnog turističkog resursa opštine Pale i cijele Republike Srpske.

Istovremeno, ističu iz SNSD-a Pale, rukovodeći se isključivo stranačkim i ličnim interesima i vodeći ortačku politiku, opštinska vlast uništava šanse opštine Pale da se razvija u pravcu vodećeg republičkog i regionalnog turističkog centra.

"Žalosna je spoznaja da to aktuelne lokalne vlastodršce očigledno ne brine, baš kao što ih ne brinu ni brojni drugi poromašaji u ovom mandatu, kojima su Pale pretvorili u ekološki nečistu sredinu i od perspektivne opštine napravili ruralnu provinciju koja nema ni najobičniju zelenu pijacu, a kamoli neke druge sadržaje koje bi trebalo da krakterišu centralnu i najveću opštinu grada Istočnog Sarajeva", kažu u paljanskom SNSD-u.

SNSD je, navodi se u saopštenju, apsolutno spreman da po preuzimanju vlasti na Palama radikalno promijeni ovu situaciju, posebno u oblasti prostorno-planskog planiranja, koja ne smije i neće biti podređena stranačkim interesima lokalnih zvaničnika, njihovih srodnika i ortaka.

Posebnu pažnju, naglašava se u saopštenju, SNSD će posvetiti razvoju turizma u opštini Pale i staviće tačku na neplansku gradnju na olimpijskoj planini, formirati Turističku oragnizaciju opštine koja će imati zadatak da izradi novu strategiju razvoja turizma i da kreira i afirmiše jedinstveni turistički proizvod Pala i Јahorine.

Na Nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela posebnog područja Јahorina pristiglo je oko 50 primjedaba i sugestija koje će biti razmotrene i neke uvrštene, rečeno je tokom jučerašnje javne rasprave, kojoj su prisustvovali brojni vlasnici objekata na ovoj planini.

Tokom žustre rasprave izneseno je mnogo primjedaba na Nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana, a najveći broj sugestija se odnosio na izgradnju novih objekata i nerješavanje infrastrukturnih problema.