latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:34 | Autor: SRNA

Vulin: Zločini nad srpskim narodom neće biti zaboravljeni

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je na obilježavanju 75 godina od vješanja srpskih patriota na beogradskim Terazijama, da Srbija neće dozvoliti da nijedan zločin učinjen srpskom narodu bude zaboravljen, revitalizovan i gurnut u stranu.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je, govoreći na državnoj ceremoniji kod Spomenika rodoljubima na Terazijama, poručio da je Srbija ponosna na heroje koji su uvijek znali da je sloboda vrednija i od života i da je ponosna zbog držanja srpskog naroda u Drugom svjetskom i svim ostalim ratovima u istoriji.

- Zato obilježavamo današnji dan i obilježavamo svaki zločin. I zato nećemo dozvoliti da se nijedan zločin učinjen našem narodu zaboravi, relativizuje i gurne u stranu - rekao je Vulin, prenose beogradski mediji.

On je naglasio da će Srbija uvijek biti protiv revizije istorije i nikad neće dozvoliti da se istorija mijenja onako kako odgovara "ovom ili onom političaru i ovoj ili onoj ideologiji".

- Srbija će poštovati istoriju onakva kakva je bila i učiti iz nje, ali će tražiti i od ostalih da poštuju istoriju kakva ona bila i da i oni uče iz nje. Srbija ne može da dozvoli da se izmješaju uloge oslobodilaca sa onima koji su bili okupatori ili su sa okupatorom sarađivali - rekao je Vulin.

Svjedok zločina Živorad Busić istakao je da su srpske patriote obješene na Terazijama "ne samo da bi se zaplašio Beograd, već i cijela Srbija" i dodao da u toj namjeri nije uspio.

Njemačke okupacione vlasti su 17. avgusta 1941. godine na stubove javne rasvjete na Terazijama objesile pet Beograđana, koje su ranije optužile za pripadnost Pokretu otpora.