latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:48 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Cvijanović: Referendum o Danu Republike ne sadrži nikakve skrivene namjere (VIDEO)

Na adresu Centralne izborne komisije BiH stigao je zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma, kojim se traži ustupanje biračkih spiskova.
Željka Cvijanović o referendumu - Foto: RTRS
Željka Cvijanović o referendumuFoto: RTRS

U CIK-u nam je potvrđeno da će zahtjev razmatrati naredne sedmice.

Ne postoje skrivene namjere, poručuje predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Referendum nije usmjeren protiv bilo kojeg naroda u BiH, niti bilo koje institucije. Reagovanja bošnjačkih političara su, kaže, histerična i nepotrebna.

Tenzije proizvode oni u Sarajevu, a ne Republika Srpska - poručuje premijerka. Referendum je demokratski odgovor na nasrtaj političkog Sarajeva na Republiku Srpsku. "To nasrtanje mora prestati, inače, ćemo morati svaki put da pitamo narod šta o tome misli", kaže Cvijanovićeva.

Mi se branimo, ne napadamo. Ne prijetimo sukobom ili otcjepljenjem, ne zveckamo oružjem i ne izazivamo tenzije, već to rade oni. To razmaženo i histerično političko Sarajevo je i postalo takvo zahvaljujući strancima koji su se odavno stavili u funkciju bošnjačke politike i koji proizvoljno i krajnje pristrasno tumače važne stvari, i to uvijek na štetu Srpske dodaje Cvijanović.

Da Srpska ima ustavno i zakonsko pravo pojasnio je i predsjednik Republičkog parlamenta, Nedeljko Čubrilović. Kaže da su pozivi za upotrebu bonskih ovlašćenja, ucjene i pritisak OHR-a korak nazad na putu evropskih integracija.

-Osporavanje prava na referndum zlonamjerno je motivisano i produkuje krizu, stvara strah, međunacionalno i međureligijsko nepovjerenje, s namjerom neopravdanog uvjeravanja u stanje koje može nastati odlaskom visokog predstavnika, ističe Čubrilović.

Bošnjački političari ne gube vrijeme za optužbe i upozorenja. Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović i Safet Softić uputili su pisma Narodnoj skupštini. Traže da stavi van snage odluku o referendumu ili će, kažu, posegnuti za “prisilnom jurisdikcijom“.

Ovaj termin pravnicima i nije baš poznat. U Narodnoj skupštini ne žele da se upuštaju u tumačenje želja Bakira Izetbegovića i njegovih sljedbenika, ali dobro znaju ko može da traži posebne sjednice.

-Јa mogu samo da kažem da, bez obzira o koji izabranim i imenovinim nosiocima je riječ na nivou BiH, oni nemaju bilo kakva ustavna, ni poslovnička prava da budu ovlašćeni predlagači akata u smislu poslovnika NS“ kaže Marko Aćić, Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske .

- Vrlo širok i neobičan pojam “prisilna jurisdikcija“, Meni prvo što asocira je pokušaj i zahtjev primjene sile. U slučaju referenduma situacija se komplikuje na relaciji Banja Luka-Sarajevo-međunarodna zajednica“, ističe Igor Radojičić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Dvadeset petog septembra nije referendum o secesiji, još jednom ponavljaju srpski političari.

Varnice iz Sarajeva, danima gase zvaničnici Srpske, međutim, već je upadljivo ćutanje opozicije.

- Opozicija je glasala za referendum,ali ne primjećujem da učestvuju u kampanji i da se izjašnjavaju o referendumu, kaže Radojičić.

Propustio je da to danas učini i lider NDP-a Dragan Čavić na konferenciji za novinare, a danima se ni u SDS-u ne oglašavaju o temi o kojoj bi , bez sumnje, na djelu trebalo da bude srpski konsenzus.