latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:56 ⇒ 26/08/2016 | 10:55 | Autor: RTRS

CIK se još ne izjašnjava o ustupanju biračkih spiskova za referendum; Ko odugovlači? (VIDEO)

Kolegijum centralne izborne komisije BiH, početkom sljedeće sedmice raspravljaće o ustupanju Izvoda iz biračkog spiska za potrebe Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Srpske, rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a.
CIK BiH -
CIK BiH

Odluka bi trebalo da bude donesena na prvoj redovnoj sjednici, koja će, prema aktuelnom rasporedu, biti održana za sedam dana.

Urgencija Komisije, ali i njen zahtjev za izuzeće člana CIK-a Suada Arnautovića zbog medijskih istupa u kojima je, u duhu sarajevske politike, referendum ocijenio neustavnim, čime je direktno prekršio Izborni zakon BiH tačnije njegove osnovne principe nepristrasnosti i nezavisnosti u odlučivanju.

Svi spomenuti zahtjevi i urgencija, zajedno će se naći pred članovima CIK-a, koji se redom, valjda poučeni Arnautovićevim primjerom, ne izjašnjavaju o konačnom ishodu.

Tek kada je Branko Petrić zapitao kolege, da li to čekaju odgođenu sjednicu PIK-a i njihov kominike, kako bi Zahtjev za usupanje biračkog spiska bio uvršten na dnevni red, dato je obećanje – biće to sljedeće sedmice!

Nemušto je odugovlačenje rasprave pravdao predsjednik Ahmet Šantić kako su u međuvremenu pristigli i novi akti istog pošiljaoca. Pravnoj službi CIK-a dat je nalog, da prirpemi materijal. U njemu će se, po nalogu Bošnjačkih članova, između ostalog naći i tri najnovije apelacije sarajevskih političara upućene Ustavnom Sudu BiH, a odnose se na referendum.

Šta će se u tom obziru još naći? Da li i nezabilježena prijetnja Bakira Izetbegovića da će članovi CIK-a krivično odgovorati ukoliko dostave traženi Izvod iz Biračkog spiska? Šantić odgovara – odlučivaće kao pravnik! Politikolog Arnautović, pred kamere nije htio.

Iza zatvorenih vrata ostao je dosljedan skorim ekspertizama u sarajevskim medijima. Tražio je da se, prije Odluke, svim članovima opštinskih izbornih komisija, zabrani da svojim znanjem i iskustvom pomognu u sprovođenju referenduma 25. septembra.

Obrazloženje – ovaj put sa ekonomskim premisama. CIK je kaže finansirao njihovu obuku. I dok se očigledno, traži razlog više, za prolongiranje Odluke koja je prema Zakonu neminovna, za amnezične podsjećanje na Izborni zakon. A on predviđa da se birački spiskovi koriste i za sprovođenje referenduma.

U skladu sa Zakonom članovi CIK-a trebalo bi da odluče i o još jednom zahtjevu iz Srpske. Onom o izuzeću Suada Arnautovića prilikom odlučivanja. Opet Šantić nudi gotovo nevjerovatan odgovor.

No tako Zakon ne tumače svi članovi. I ovaj zahtjev će prvo pred Kolegijum.

Ako već pravnici i dugogodišnji članovi CIK-a ne mogu jedinstveno da tumače Zakon, šta li onda očekivati od politikologa?

Kako god, odredbu o koja propisuje način izjašnjavanja svi su razumjeli. Za Odluku je potrebna dvotrećinska većina ili pet do sedam članova, na prvom glasanju.

Ili prosta većina na ponovljenom izjašnjavanju na narednoj sjednici. Znaju to i predstavnici Američke ambasade u Sarajevu, pod čijim budnim okom se, slučajno ili ne, i odvijala današnja rasprava. Iste one ambasade, čiji su zvaničnici iz Pravnog Odjela, kako saznajemo, nedavno pohodili sjedište CIK-a.I to u vrijeme dok je Šantić bio na godišnjem odmoru.