latinica  ћирилица
29/08/2016 |  12:18 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Trninić: Od 120 pregledanih autobusa neispravna 32

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je od 24. avgusta do danas pregledano 120 autobusa, od čega su nepravilnosti utvrđene na 32 vozila ili 25 odsto.
Neđo Trninić - tehnički pregled autobusa - Foto: SRNA
Neđo Trninić - tehnički pregled autobusaFoto: SRNA

Trninić kaže da su najčešći nedostaci bili na kočionom sistemu, sistemu za upravljanje, uređaju za osvjetljenje i svjetlosnoj signalizaciji.

Nakon što je u stanici za tehnički pregled "Boksit" u Banjaluci prisustvovao vanrednoj kontroli tehničke ispravnosti autobusa, Trninić je rekao da je ova akcija veoma korisna kako bi se osigurao što bezbjedniji prevoz učenika.

"Akcija se tradicionalno sprovodi u Srpskoj od 2010. godine pred početak školske godine i ima za cilj da prevozničke kompanije izvrše besplatnu vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti autobusa kako bismo početak školske godine učinili što bezbjednijim za učenike, njihove roditelje i nastavnike", rekao je Trninić novinarima.

On je podsjetio da je prošle godine pregledano više od 400 autobusa, a neispravno je bilo 20 odsto vozila.

"Autobusi kod kojih su uočene nepravilnosti upućuju se na otklanjanje nedostatka, a zatim se ponovo vrši tehnički pregled i ispravna vozila se šalju u saobraćaj", rekao je Trninić.

Kontrolor tehničkog pregleda Kompanije "Boksit" Milići Branislav Vukašinović rekao je novinarima da se vrši kontrola emisije izduvnih gasova, kočionog i upravljačkog sistema i signalizacije.

"Najčešće nepravilnosti su kod kočionog i upravljačkog sistema autobusa, zbog čega se vozila upućuju u mehaničarske servise", istakao je Vukašinović.

Preventivnu akciju vanrednih tehničkih pregleda autobusa organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora Republike Srpske, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Republike Srpske.

Ove godine akcija traje od 24. avgusta do 10. septembra, a u akciji učestvuje 55 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa.