latinica  ћирилица
29/08/2016 |  14:34 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Čubrilović: Institut za nestale BiH diskriminiše srpske žrtve

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da Institut za nestale BiH radi nelegalno i potpuno diskriminiše traženje srpskih žrtava, pokušavajući i na taj način da promijeni karakter rata u BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se obilježava sutra, Čubrilović je istakao da je opravdano nezadovoljstvo porodica nestalih iz Srpske radom Instituta, koji je do sada pronašao i identifikovao samo oko 230 Srba.

Čubrilović navodi da je opravdano nezadovoljstvo i Međunarodnom komisijom za nestala lica, jer je broj pronađenih i identifikovanih srpskih žrtava rata u BiH minoran.

On je rekao da je do zastoja u traženju nestalih najviše došlo nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH, koji i dalje radi iako mu je mandat istekao još 2009. godine i troši enormna sredstva, što je nedopustivo.

"Iako je odavno bilo vrijeme da Savjet ministara preuzme potpunu odgovornost nad Institutom za nestala lica BiH, koji je uspostavljen potpisom Savjeta i Međunarodne komisije, to se još nije desilo. Krajnje je vrijeme da se to učini", ukazao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske pozvao je tužilaštva i sudove da što brže pronađu sve nestale u BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, te da ulože dodatne napore kako se srpske žrtve ne bi osjećale kao žrtve drugog reda u ratu u BiH.

Čubrilović je podsjetio da je, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, od 1995. do 2008. godine, riješena sudbina 3.454 nestala lica sa popisa Kancelarije za nestala lica Srpske.