latinica  ћирилица
29/08/2016 |  19:11 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

SDS Anđelića izbacio, a sad ga kandiduje za direktora (VIDEO)

Tek što ga je Predstavnički dom PS BiH imenovao za zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Dragan Anđelić suočava se sa novom istragom o štetnim ugovorima koje je sklapao dok je bio direktor ЈP Vode Srpske.
Dragan Anđelić - Foto: RTRS
Dragan AnđelićFoto: RTRS

U Okružnom tužilaštvu RTRS-u je potvrđeno da su danas primili službeni izvještaj protiv Anđelića. Policija je dobila anonimnu prijavu koja tereti Anđelića da je sa preduzećem Radis iz Istočnog Sarajeva sklopio štetan ugovor.

Inače, imenovanje Dragana Anđelića izazvalo je različite političke ocjene jer je riječ o bivšem kadru DNS-a, čiji je izbor za zamjenika direktora bh. Agencije za borbu protiv korupcije podržala SDS. Da bi sjeo u fotelju potrebno je da ga potvrdi i Dom naroda PS BiH. Sjednica Doma je u srijedu.

I s obzorom na brojne natpise o sumnjivim poslovima, bivši direktor Voda Srpske samo što nije sjeo u fotelju direktora bh. Agencije za prevenciju korupcije. Prva prepreka, prijava zbog pronevjere 237.000 KM je neutralisana jer je bijeljinsko tužilaštvo odbacilo prijavu, međutim Draganu Anđeliću ispisana je nova u CЈB Istočno Sarajevo.

- U prijavi je navedeno da je Dragan Anđelić sklopio više štetnih ugovora,tako je i sa firmom Radis iz Istočnog Sarajeva sklopio ugovor bez javnih nabavki i uplatio joj avans iako ta firma nikada ništa nije uradila - kaže Danka Tešić, portparol CЈB Istočno Sarajevo.

Krivične prijave i medijski natpisi o primanju mita i zloupotrebi položaja nisu ni dotakli nadležnu parlamentarnu Komisiju koja je tokom bodovanja za Dragana Anđelića utvrdila da ima izuzetno visok, javni i moralni ugled, ali i iskustvo u borbi protiv korupcije.

- Činjenica je da ga ta prijava diskreduituje za takvo jedno mjesto kao što je zamjenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Ovim je jasno pokazano kako postojeća većina u BiH namjerava da se bori protiv korupcije - ističe Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SNSD).

Iako u SDS-u sada o Anđeliću imaju visoko mišljenje, do prije dvije godine optuživali su ga da je indirektni krivac zašto je Semberija poplavljena jer je, kako su tvrdili, kao direktor Voda Srpske slao Srbiji lažne podatke o nivou vode.Teške optužbe su zaboravljene, a SDS-ovi poslanici, uključujući i one iz tada potopljene Semberije, podržali su izbor Dragana Anđelića.

- Dragan Anđelić, bivši direktor Voda Srpske, nije kandidat SDS, nije član SDS-a, SDS nema ništa s njim, on se prijavio kao svaki građanin na konkurs. Nisam siguran da su poslanici SDS-a glasali za njega - kaže Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH (SDS).

Poslanici SDS-a redom su podržali izbor Anđelića, što potvrđuje i listing glasanja. Dragan Anđelić ranije je demantovao da je njegovo imenovanje protivusluga Јovanu Vukovljaku koji napustio DNS i pridružio se Klubu SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.