latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:59 ⇒ 13:12 | Autor: TANЈUG

Rot protiv prekida pristupnih pregovora sa Turskom

Državni ministar za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Mihael Rot izjasnio se protiv prekida pristupnih pregovora sa Turskom.
Berlin (Foto: Sputnik/Јekaterina Česnokova) -
Berlin (Foto: Sputnik/Јekaterina Česnokova)

On je u intervjuu agenciji APA rekao da je Turska podjeljena zemlja, ali da je veliki dio stanovništva okrenut u pravcu Evrope i da žele da budu dio društva evropskih vrijednosti.

Političar iz redova njemačkih socijaldemokrata smatra da je diskusija u EU trenutno previše fokusirana na djelovanje vlasti u Turskoj, dodajući da je zemlja prekompleksna i raznolika da bi mogla da se ograniči samo na "lik predsjednika".

Prema njegovom mišljenju, jedina šansa da se nešto suštinski okrene na bolje jeste počinjanje pristupnih pregovora.

"Razlog tome što baš i nismo po pitanjima pravne države, ljudskih prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija još suštinski napredovali je i u tome što u EU nemamo konsenzus o otvaranju odgovarajućih poglavlja u pristupnim pregovorima“, kritikovao je Rot.

Upitan za utiske o nedavnoj posjeti Turskoj, tokom proteklog vikenda, on je kazao da je pokušaj vojnog udara predstavljao "dubok rez, ne samo za Tursku, već i sve u Evropi".

On je kazao da su mu predstavnici vlasti, ali i opozicije, kao i civilnog društva prenijeli da su željeli blagovremeniji i snažniji signal solidarnosti Evrope.

"Mi smo se veoma brzo obratili turskoj vladi sa kritičkim pitanjima. To je sve ispravno, ali dio politike je da se prema partnerima iskaže solidarnost, to moram da priznam“, naglasio je Rot.

Kada je riječ o Bregzitu, Rot smatra da Velika Britanija treba što skorije da uputi zahtjev za istupanje iz EU.

"Da li nam se sviđala odluka ili ne, a nama u Njemačkoj ona nije uopšte odgovarala, moramo je prihvatiti. Bregzit je Bregzit i zbog toga nam je potrebna da vrlo brzo i jasno znamo kako će se nastaviti. Polazimo od toga da će britanska vlada skoro formalno podnijeti zahtjev za istupanje iz EU", rekao je on.

Istovremeno je poručio da "nema modela" kada je riječ o budućem odnosu EU i Velike Britanije, pošto do sada nijedna zemlja nije istupila iz članstva Unije, ali je jasno da neće biti moguće da Britanija "bira samo najbolje stvari".

Zbog toga, kako je dodao, biće posebno intenzivno raspravljano o slobodi kretanja radne snage, jer ko želi da ostane u zajedničkom tržištu, mora da obezbijedi i osnovne slobode za građane, te da oko toga nema prostora za pregovaranje.

Prema njegovim riječima, primjer Bregzita je jasno pokazao koliko neodgovorno se nacionalisti i populisti ophode sa važnim referendumima.

Isto tako je ocijenio da je odluka o Bregzitu "ljekoviti šok" za mnoge, jer se na kraju vidjelo da se radilo o kampanji laži.

"Uveren sam da bi mnogi željeli da revidiraju odluku Velike Britanije. To nije moguće, ali apeli da se slijedi primjer Velike Britanije je u EU utihnuo. To je prva dobra vijest", zaključio je Rot.