latinica  ћирилица
30/08/2016 |  13:30 ⇒ 13:39 | Autor: B92

Naučnici su složni: Zemlja je ušla u novu epohu

Uticaj čovjeka na klimu i građu Zemlje skratio je 11.700 godina dugu geološku epohu poznatu kao holocen i otvorio novu, saopštili su naučnici.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Antropocen, ili “novo doba čovjeka“, počelo je sredinom 20. vijeka, rekli su stručnjaci na Geološkom kongresu u Kejptaunu održanom u ponedjeljak.

Ovaj konsenzus zahtijeva ratifikaciju još tri akademska tijela, prije nego što uđe i u udžbenike.

Ipak, gotovo da nema sumnje da će do toga i doći, budući da je radna grupa naučnika koja je imala 35 članova, izglasala objavu novog geološkog doba naše planete sa 30 glasova “za“ i tri “protiv“, dok su dva bila uzdržana.

“Naš radni model pokazuje da je nova epoha počela sredinom 20. vijeka“, kaže Јan Zalasijevič, geolog Univerziteta u Lesteru.

“Ako to bude usvojeno – a od toga smo još daleko – holocenu će doći kraj, a antropocen će i zvanično početi.“

Naučnici period od pedesetih godina 20. veka nazivaju “velikim ubrzanjem“, a pogled na grafikone u kojima se prikazuje broj hemijskih i socio-ekonomskih promjena pokazuje zašto je to tako.

Koncentracija ugljen-dioksida, metana i ozona u vazduhu, temperatura, kiselost okeana, izlov ribe, gubitak tropskih šuma, rast populacije, izgradnja velikih brana i međunarodni turizam, rastu od sredine prošlog vijeka.

Јedan od glavnih uzroka je globalno zagrijavanje izazvano sagorevanjem fosilnih goriva. I širenje invazivnih vrsta biljaka i životinja je takođe krivica ljudi.

Međutim, radna grupa ne smije da uzme u obzir nijedan od ovih faktora, dok se oni zaista ne izmjere u stijenama, sedimentima, ledu i sličnim formacijama na zemlji, čime će biti dokazan uticaj čoveka na geologiju.

Zalasijevič kaže da to nije neki problem.

“Imamo mnogo izbora. Postoji čitav spektar potencijalnih znakova u prirodi“, kaže on.

Mikroplastika, recimo, sada je dio sedimenta i na tlu i u moru, a rast ugljen-dioksida u vazduhu bilježi se na hiljade godina unazad zahvaljujući tragovima u ledu.

Reč “antropocen“ prvi put je izgovorio nobelovac Paol Krucen, a usvojili su je borci za očuvanje životne sredine koji su željeli ukidanje naftne industrije.

Ako, pak, bude postignuta saglasnost svih naučnih tijela da je antropocen nastupio, naučnici će morati da u kalendaru ucrtaju jasnu granicu između holocena i antropocena i odrede tačnu geološku lokaciju u kojoj je ona primjetna.