latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:14 | Autor: RTRS

"Prijem i smještaj učenika u Srednjoškolski dom u Banjaluci u nadležnosti direktora i UO"

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nema nadležnost kada je u pitanju prijem i smještaj učenika u Srednjoškolski dom u Banjaluci, nego je prijem i smještaj učenika u isključivoj nadležnosti direktora i upravnog odbora doma, saopšteno je danas iz Ministarstva.
Srednjoškolski dom Banjaluka - Foto: nezavisne novine
Srednjoškolski dom BanjalukaFoto: nezavisne novine

U skladu sa Zakonom o učeničkom standardu propisano je da se prijem učenika u dom vrši na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje upravni odbor doma do 1. avgusta tekuće godine, a prijem učenika u dom obavlja se prije početka nove školske godine.

Istim zakonom propisano je i da je direktor doma odgovoran za sigurnost učenika koji su smješteni u domu.

U skladu sa Statutom Srednjoškolskog doma Banjaluka, kapacitet ustanove je 240 učeničkih mjesta. Prošle godine, rukovodstvo doma dostavilo je Ministarstvu u septembru konačnu rang listu učenika koji su primljeni u dom s obzirom da Ministarstvo subvencioniše ishranu i smještaj učenika i isplaćuje plate zaposlenima.

Ministarstvo je obaviješteno da je u Dom primljeno 307 učenika. Procedura prijema učenika obavljena je na način kako propisuje Zakon o učeničkom standardu.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske svjesno je nezadovoljstva roditelja i učenika koji nisu uspjeli da dobiju smještaj u domu, ali ne može preuzeti odgovornost za sigurnost i smještaj prekobrojnog broja učenika u Srednjoškolski dom u Banjaluci,  budući da je direktor doma odgovoran za sigurnost učenika koji su smješteni u domu, navedeno je u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o učeničkom standardu, redoslijed učenika za prijem utvrđuje se na rang-listi na osnovu uspjeha učenika u prethodnom školovanju, socijalnog statusa porodice učenika i udaljenosti mjesta prebivališta od mjesta školovanja. Prijem dokumenata na osnovu javnog konkursa, raspodjelu mjesta i useljavanje učenika vrši komisija doma, koju imenuje direktor doma.

Kandidat može podnijeti prigovor komisiji, na rang-listu, u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli ili internet stranici doma. Komisija je dužna da u roku od osam dana odluči o podnesenim prigovorima, nakon čega donosi konačnu rang-listu kandidata za smještaj u domu.

Rješenje o pravu na smještaj u domu donosi direktor doma na osnovu konačne rang-liste. Kandidat koji je nezadovoljan rješenjem može izjaviti žalbu upravnom odboru doma u roku od osam dana od dana prijema rješenja. Odluka upravnog odbora je konačna i protiv te odluke nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti postupak kod nadležnog suda, saopšteno je iz Ministarstva.