latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:23 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Alumina i Sase - investicije i nova radna mjesta (VIDEO)

Zvornička Alumina i srebrenički rudnik olova i cinka Sase najuspješnija su dva privredna kolektiva u industrijskom sektoru na regiji Birač.
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

Ove dvije kompanije zajedno zapošljavaju oko 2000 radnika, a većinu proizvoda izvoze na inostrano tržište. U planu je proširenje proizvodnje i nova radna mjesta. 

Više od 1260 radnika, koliko Alumina trenutno zapošljava ima redovna primanja, doprinose i regres. Malo koje preduzeće može danas time da se pohvali kaže Dragan Radić koji u ovoj kompaniji radi 25 godina.

Rukovodstvo kompanije najavljuje nove investicije inostranih partnera i novih stotinu radnih mjesta, poboljšanje uslova rada i unapređenje poslovanja.

Predsjednik Upravnog odbora Milorad Motika najavio je da će u ovoj kompaniji doći do rasta proizvodnje i dohotka, te do novog zapošljavanja radnika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je nakon razgovora s Motikom da je ova kompanija osigurala rast proizvodnje u 2016. godini.

Istovremeno, rudnik olova i cinka Sase iz Srebrenice bilježi odlične poslovne rezultate. Konkursi za radnike, praktično u ovoj kompaniji stalno su otvoreni.

- Imamo 525 radnika, redovno isplaćujemo plate i koncesione naknade koje iznose 720.000 KM - rekla je Јelena Petrić, predsjednica UO Gros Sase.

Ministar Đokić je rekao da je najvažnije da je proizvodnja u rudniku Sase kontinuirana, da iznosi preko 300.000 tona, te da se očekuje njen dalji rast.

Alumina i Sase predstavljaju oslonac privrednog razvoja srednjeg Podrinja i ovog djela Republike Srpske. Privredni rast, prema očekivanju ministra Đokića, projektovan je i u narednim godinama.