latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:29 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

K. Dubica: Zagarantovan otkup i izvoz kukuruza (VIDEO)

Na području opštine Kozarska Dubica oko devet stotina je prijavljenih poljoprivrednih proizvođača. Veliki broj njih bavi se proizvodnjom kukuruza, koji je ove godine zasađen na šest i po hiljada hektara.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

Povoljni vremenski uslovi za uzgoj ove poljoprivredne kulture uticali su na odličan kvalitet zrna. Očekuje se prinos od devet tona suvog zrna po hektaru, a otkup je zagarantovan i to od više firmi iz ove opštine koje se bave otkupom kukuruza.

Opština Kozarska Dubica i ove godine izdvojila je značajna sredstva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. 

Dalibor Lukač iz Draksenića kod Kozarske Dubice kukuruz je posijao na površini od 70 hektara. Kako kaže, kvalitet zrna ove godine je veoma dobar, a ni za otkup nije zabrinut, jer je jedan od kooperanata firmi koje se bave otkupom kukuruza.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima za uzgoj ove žitarice, očekuje se rekordan prinos od preko devet tona suvog zrna kukuruza po hektaru. Kako tvrde iz firmi za otkup, sve ovogodišnje zalihe koje proizvedu kooperanti, biće otkupljene. Kukuruz se plasira uglavnom na strana tržišta

- Tržište domaće je jako malo, uglavnom se radi o izvozu i to za Tursku, bilo preko posrednika ili direktno - kaže otkupljivač Ranko Ćuvrk.

Opština Kozarska Dubica za poljoprivredne podsticaje svake godine izdvoji oko 100 hiljada KM. Takođe, poljoprivrednim proizvođačima iz ove opštine na korišćenje je dodijeljeno oko hiljadu i po hektara obradivog zemljišta u vlasništvu opštine. Nedavno je izgrađena i hidro-melioraciona mreža kanala koji odvode suvišnu vodu sa obradivog zemljišta, a sve u cilju poboljšanja produktivnosti proizvodnje.

- Sa ovim novoizgrađenim objektima ta proizvodnja će biti dosta stabilnije, dosta sigurnija i sigurno bolja - kaže Miroslav Tica, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti. 

Iz ove opštine najavljuju da je u pripremi novo javno oglašavanje za dodjelu poljoprivrednog zemljišta na korišćenje zainteresovanim proizvođačima sa teritorije Kozarske Dubice.