latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:18 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Veterani Srpske: Istupi veterana iz FBiH instruisani sarajevskom političkom elitom

Predsjednik udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić izjavio je da politička elita iz Sarajeva zapaljivom retorikom upliće ratne vojne veterane iz Federacije BiH u predizbornu mobilizaciju, nastavljajući tako politiku neizvjesnosti i straha među narodima ovog područja.
Duško Vukotić - Foto: SRNA
Duško VukotićFoto: SRNA

Vukotić je istakao da se "Veterani Srpske" ne plaše najavljene mobilizacije udruženja "Zelene beretke" i vježbe bojevom municijom pod nazivom "Sloboda za sve", istakavši da ih je zlo koje je srpski narod proživio tokom 1990-tih godina naučilo kako se treba boriti za svoju otadžbinu - Republiku Srpsku.

On je ocijenio da su istupi određenog broja ratnih vojnih veterana iz FBiH instruisani sarajevskom političkom elitom čiji je idejni vođa Bakir Izetbegović u nastojanju da se ne održi najavljeni referendum o Danu Republike Srpske - 9. januar.

Vukotić ističe da su takvi istupi pogrešni jer mobilišu vojne veterane svih naroda, vraćajući neizvjesnost, međusobno praćenje i strah o tome "šta će biti sutra".

On je dodao da "Veterani Republike Srpske" budno prate situaciju u FBiH i okruženju.

"U BiH postoje ekstremne grupe spremne da na nečiji mig upale fitilj rata. Veterani FBiH treba da insistiraju kod legitimnih bezbjednosnih organa da se takve grupe izoluju", smatra Vukotić.

On je ukazao na odgovornost bezbjednosnih struktura, koje treba da prate i reaguju na zapaljivu retoriku, a da svako drugo ponašenje odgovarajuće kazne.

Vukotić zagovara pristup međusobnog uvažavanja, da svako slavi svoje u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma.