latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:37 | Autor: B92

Marin Le Pen: Sve, samo ne Hilari Klinton

Lider francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, podržala je republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa.

Ona je upozorila da bi njegova demokratska protivnica Hilari Klinton donijela rat i nedaće svijetu, javlja Rojters.

"Sve, samo ne Hilari Klinton - to je ono što je u najboljem interesu Francuske", rekla je Le Pen Si-En-Enu, odgovarajući na pitanje kog američkog predsjedničkog kandidata podržava.

Le Pen je izrazila uvjerenje da "Hilari Klinton znači rat, pustošenje, destabilizovanje svijeta, ekonomske izbore koji bi bili pogubni po francuski narod, geostrateške izbore koji bi doveli do globalnih sukoba".

Liderka francuske krajnje desnice sa Trampom dijeli strategiju koja se zasniva na predstavljanju sebe kao "antisistema", navodi britanska agencija.

"Nama je zajedničko to što nismo insajderi, nismo dio sistema, ne zavisimo ni od koga i ne primamo naloge ni od jedne finansijske institucije", rekla je ona, govoreći o Trampu i sebi.

Marin Le Pen je kandidat na francuskim predsejdničkim izborima koji će biti održani aprila 2017. godine.

Iako njena sve popularnija partija ima uspjeha kod glasača zbog antiimigrantskih stavova, Le Pen je obazrivija u svojim govorima od Trampa, primjećuje Rojters.