latinica  ћирилица
01/09/2016 |  15:25 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Nastava počela za više od 134 hiljade učenika (VIDEO)

U Srpskoj je počela nova školska godina.
Prvačići - Foto: RTRS
PrvačićiFoto: RTRS

Školsko zvono okupilo je više od 134.000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole. Trend smanjenja broja upisanih prvačića ove godine je nastavljen, pa je tako 400 manje đaka prvi put sjelo u školske klupe. Za razliku od statistike želje su, naravno, optimistične, pa su zvaničnici Srpske đacima poželjeli uspješnu novu školsku godinu.

Školska torba, bukvar i sveske za prva slova spremni su za 10.118 prvačića širom Srpske koji su dočekali prvo školsko zvono.

Prvačići su srećni što su krenuli u školu, jer osim učenja, u školi žele da upoznaju nove drugare.

Osim prvačića, tremu zbog polaska u školu su imali i njihovi roditelji.

Učenicima su srećan početak školske godine, uz prigodne poklone, poželjeli i ministri Republike Srpske.

- Nadam se da će učenike koji kreću u prvi razred učitelji dobro pripremiti i stvoriti im dobre navike kako bi bili uspješni učenici - rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture.

Ministar finasija Zoran Tegeltija je Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" i u dvije osnovne škole u Brodu uručio po pet računara za potrebe učenika i nastavnika. 

Početak nastave i učenici na putu za vozače su signal za veći oprez. Bezbjedan put do škole je prioritet, pa su zbog toga i kontrole autobusa pojačane.

- Pregledali smo oko 200 autobusa, od kojih je više od 20 odsto neispravno, a u cilju da se obezbijedi siguran prevoz đaka od škole do kuće - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza. 

Prvačići u Mrkonjić Gradu danas su sa predstavnicima lokalne vlasti učili i prva slova. Čestitkama, uz poklone punih ruku, pridružili su se i predstavnici ostalih lokalnih zajednica.

Јasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke, rekla je da su za prvačiće i ove godine pripremili prigodan paketić.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zvornika Zoran Stevanović podsjetio je na značaj prvog dana škole u životu najmlađih, ali i odraslih koji treba da se brinu da njihovo obrazovanje protekne u najboljem redu.

Početak škole mnogim roditeljima ipak je veliki finansijski teret. Sredstva za kupovinu udžbenika dodijeljena su djeci boračke populacije u Modriči.

Da lakše finansiraju početak škole roditeljima su pomogli i Rudnik i termoelektrana Stanari. I ove godine prvačićima su dijeljeni udžbenici i školski pribor, a školi su pomogli prilikom sanacije krova.

Iako je školska godina spremno dočekana u većini škola u Srpskoj, nastava zbog rekontrukcije i sanacije objekata nije počela u osnovnim školama "Njegoš" u Berkovićima, "Sveti Sava" u Loparama, "Sveti Sava" u Doboju, te u Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić" u Vlasenici.