latinica  ћирилица
01/09/2016 |  16:06 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Ugljevik- Na Sajmu šljive brojni domaći i proizvođači iz regiona (VIDEO)

U Ugljeviku je otvoren 5. međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda.
Ugljevik- Na Sajmu šljive brojni domaći i proizvođači iz regiona - Foto: RTRS
Ugljevik- Na Sajmu šljive brojni domaći i proizvođači iz regionaFoto: RTRS

Na sajmu u Ugljeviku svoje proizvode predstavilo je 40 izlagača iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. Iako nema dugu tradiciju, ova dvodnevna manifestacija postala je značajna sajamska izložba na kojoj se predstavljaju i renomirani proizvođači iz okruženja.

Osim izložbenog, sajam ima i takmičarski karakter. Ove godine za ocjenu kvaliteta prijavljeno je 100 uzoraka različitih voćnih rakija.

Majevički kraj ima dugu tradiciju u proizvodnji šljive i voćnih rakija. Ovdje skoro svako domaćinstvo proizvodi rakiju, ali samo su tri registrovana proizvođača. Mnogi su već nagrađivani za kvalitet, ali i ove godine očekuje zlatnu medalju.

Iako proizvode znatnu količinu rakije malo domaćih proizvođača razmišlja o brendiranju, za razliku od izlagača iz Srbije čiji su proizvodi već na evropskom tržištu.

Milan Јovičić iz Kraljeva kažu da na sajmu žele da prenesu neka svoja , povodom čega je organizovano predavanje sa profesorom Nikićevićem sa Poljoprivrednog fakulteta.

Milorad Јovičić, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Ugljevik, kaže da je njihov cilj da proizvodu, promovišu i  unaprijede proizvodnju šljive, kao i prerađivačke kapacitete.

Proizvodnju voća i rakije podržava i resorno ministarstvo.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, kaže da su podsticaji značajni za razvoj voćarske proizvodnje, ne samo na području Ugljevika, nego i cijele Srpske.

Za ocjenu kvaliteta prijavljeno je 100 uzoraka rakije. Ocijeniće ga svjetski poznat stručnjak iz ove oblasti. Za voćne rakije koje budu ocjenjene kao vrhunske, proizvođače očekuju vrijedne novčane nagrade.