latinica  ћирилица
01/09/2016 |  18:40 ⇒ 22:10 | Autor: RTRS

Oštre osude provokacija: Šta će u Banjaluci saborci mudžahedina? (VIDEO)

Republika Srpska oštro je osudila jučerašnji skandalozni sastanak u Banjaluci, na koji je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao veterane tzv. Armije BiH. Sastanak su nazvali provokacijom i uvredom za srpske žrtve.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Bošnjački veterani srpske vojnike nazvali su zločincima koji treba da se stide svoje ratne prošlosti. Možda bi upravo onaj koji je izgovorio ovakvu rečenicu trebalo da odgovori i objasni svoju ulogu u proteklom ratu. 

Rame uz rame s islamskim eksteremistima odreda El Mudžahid koji je učinio nebrojene zločine nad srpskim vojnicima i civilima, ratovao je nekadašnji ratni komandant 7. muslimanske brigade Šerif Patković.

"Odlika odreda El Mudžahid i 7. brigade je bratstvo u vjeri i istinsko življenje džihada. Samo povratak svojoj vjeri, samo kao sljedbenici Alahove istine, prenosioci svježine islama oni mogu opstati" - dokumentovan je govor Patkovića na videu na Јutjubu.

Ovako je govorio tokom rata, a danas je za navodni suživot i toleranciju  - ali opet pod svojim uslovima.

Dok srpske majke još oplakuju nepronađene kosti svojih najmilijih, dok postoje brojna svjedočenja da je upravo Šerif Patković 1993. godine počinio ratni zločin u selu Dusina u srednjoj Bosni, izvršivši ubistvo osam nenaoružanih hrvatskih muškaraca, za potpredsjednika Republike Srspke Ramiza Salkića povod da dovede ovakvog čovjeka u Banjaluku bio je da se OHR-u pošalje poruka da zaustavi referendum u Srspkoj.

Salkićeva, i provokacija veterana tzv. Armije BiH nije uspjela - jasna je poruka iz Srpske. Salkićev sastanak nazvali su uvredom za srpske žrtve rata, koje su, kako kažu, još zakopane u FBiH. Smatraju da je neprihvatljivo, da on koji prima platu u Republici Srpskoj, organizuje ovakve sastanke i time dokazuje koliko mrzi Republiku Srpsku.

Oni koji su stvarali i branili Srpsku, ratovali na Vozući s islamskim ekstremistima i pripadnicima odreda El Mudžahid, pitaju se šta Patković ima da traži u Banjaluci. Bošnjačke veterane tzv. Armije BiH, kažu, neko mora podsjetiti na zločine koje su vršili nad srpskim narodom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, Tuzlanskoj koloni, dolini Neretve, Gornjem i Donjem Podrinju, Čemernu, srednjoj Bosni i zapadnim dijelovima BiH, odnosno bihaćkom džepu.

Ratni veterani iz Zvornika poručuju - boračka populacija pokrenuće inicijativu za opoziv Salkića, zbog toga, kako kažu, što u posljednjih nekoliko mjeseci svojim djelovanjem i izjavama podriva Ustav Srpske.

- Јuče se pokazala tačnom narodna rečenica da se zločinac uvijek vraća na mjesto zločina. Ti isti veterani koji su ubijali srpski narod i vršili nad njim zločine, nakon 24 godine pojavili su se u Republici Srpskoj. Bošnjački veterani, poučeni "kuknjavom i plačem svih ratnih godina" i dalje nastavljaju sa žalopojkama prema međunarodnoj zajednici koja je napokon shvatila njihove namjere i više se ne obazire na njih - rekao je Dragislav Mijanović, predsjednik Gradske organizacije ratnih vojnih invalida Zvornik.

Nakon svega pitamo se da li je Salkić u Banjaluku pozvao pravog čovjeka da govori o miru, toleranciji i suživotu. Dovoljno je samo prisjetiti se 2007. godine, kada je Patković, ratni komandant 7. muslimankse brigade, organizovao potpisivanje peticije za neoduzimanje BiH državljanstava Abu Hamzi Ejmenu, jednim od najozoglašenijih mudžahedina koji su tokom rata činili najsvirepije zločine nad Srbima.