latinica  ћирилица
19/09/2016 |  13:15 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Ćeranić: Ustavni sud ne može više donositi neustavne odluke

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da je Republika Srpska u pravu što organizuje referendum o Danu Republike jer se više ne mogu trpjeti potezi Ustavnog suda BiH, te naglasio da neodustajanje od referenduma u Srpskoj tumači i kao odlučnost predsjednika Milorada Dodika da taj sud više ne može donositi neustavne odluke.
Prof dr Predrag Ćeranić (foto: www.mc.rs/) -
Prof dr Predrag Ćeranić (foto: www.mc.rs/)

Ćeranić je danas novinarima u Medija centru u Beogradu rekao da je referendum na zapadu često primjenjivan, ali je izgleda sada za jedan narod u BiH zabranjen.

"Ne može Ustavni sud BiH da donosi neustavne odluke i da staje isključivo na jednu stranu. Srpska je u pravu kada je riječ o održavanju predstojećeg referenduma jer je kod referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH bila osujećena", naveo je Ćeranić, na konferenciji o temi "Referendum u Republici Srpskoj-demokratski odgovor na nedemokratske metode" koju organizuju Predstavništvo Republike Srpske i Fond strateške kulture.

Kada je riječ o bezbjednosnoj situaciji uoči referenduma, Ćeranić je naglasio da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske neutralisalo svaki eventualni vid stvaranja haosa. On je naglasio da je MUP Srpske respektabilan, da je ojačala svoje jedinice, uključujući i specijalne, te da mu neće biti potrebna nikakva pomoć.

On je podsjetio da među nekim strukturama u Sarajevu provijava stari plan iz 2011. godine sarajevskog političkog podzemlja, da vehabije i sirijski ratnici blokiraju saobraćajnice i komunikacije na nekoliko tačaka u Republici Srpskoj.

"U tom slučaju računato je i na sukobe sa građanima, a scenario bi bio da se za tri-četiri dana sazove i sjednica Predsjedništva BiH, pa da se u pomoć pozovu NATO trupe da intervenišu, odnosno da uđu trupe iz Hrvatske. Na taj način bi se devastirala Srpska. To je priča koja je bila aktuelna 2011, ali se od toga odustalo zbog sirijskog ratišta, ali sve to i danas provijava u nekim strukturama i glavama u Sarajevu", rekao je Ćeranić.

Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske - 9. januar proglašen neustavim.

Narodna skupština usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma Danu Republike 25. septembra i imenovala komisiju za njegovo provođenje.