latinica  ћирилица
19/09/2016 |  14:46 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Cvijanović: U potpunosti realizivano 38 mjera iz Reformske agende

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srpske od 74 mjere koje su bile predviđene Reformskom agendom u potpunosti realizovala 38 tokom 2015/16. godine.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

"Njih 35 je u proceduri, a samo jednoj mjeri nismo pristupili jer čekamo da određeni propisi stupe na snagu i razgovaramo sa socijalnim partnerima. To je 98,6 odsto realizacije i predstavlja izuzetan napredak. Smatram da ćemo u skorijem preiodu završiti i tu jednu tačku", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka u Sarajevu sa direktorom za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva Ženeviv Ruiz Kalaverom, šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Cvijanovićeva je naglasila da je sagovornike upoznala o onome što je urađeno na nivou Republike Srpske i dodala da predstoji ogroman posao na racionalizaciji javne uprave.

"Moramo stvarati bolje uslove za jačanje privrednog sektora, a javna uprava će svakako doživjeti smanjenja. Želimo da javna uprava bude na usluzi građanima, da bude racionalnija i efikasnija", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska usvojila set zakona za borbu protiv sive ekonomije.

"Uvjerena sam da mnogo više ljudi radi nego što je to prikazano i imamo prijavljene smanjene osnovice u odnosu na stvarne prihode zaposlenika. Time ćemo se baviti u budućnosti. Јa sam zadovoljna svime što smo sproveli na nivou Republike Srpske. Ovo je pristojno strukturisan set mjera koje sve zemlje preduzimaju kada krenu u proces strukturisanja javnog sektora", istakla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, mjere iz Reformske agende koje se provode bile su i dio Ekonomske politike Srpske koju je Vlada Srpske usvojila.

"Ubijeđena sam da će te mjere dati rezultate", poručila je Cvijanovićeva.