latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:32 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Cvijanović: Referendum ne može povući krivičnu odgovornost

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da održavanje referenduma o Danu Republike Srpske - 9. januaru ne može za sobom povući nikakvu krivičnu odgovornost, jer spada u domen političke odluke i nije uperen protiv bilo koga.
Sastanak o provođenju reformske agende - Foto: RTRS
Sastanak o provođenju reformske agendeFoto: RTRS

Odgovarajući na novinarsko pitanje u Sarajevu da li očekuje krivični progon zbog održavanja referenduma, Cvijanovićeva je podsjetila da je Odluka Narodne skupštine o održavanju referenduma donesena uz volju svih klubova i da će referendum biti održan u skladu sa odlukom Republičke komisije za njegovo održavanje.

Ona je pitala da li će onda i državni službenici, policajci, poljoprivrednici, piloti i svi ostali krivično odgovarati ako izađu na referendum?

- EU je zasnovana na standardima referenduma - navela je Cvijanovićeva i dodala da je neprihvatljivo da se "u pravosudnim institucijama BiH stranci zovu na sjedeljke" i da na pravosuđe ima bilo kakvog uticaja sa strane.

Cvijanovićeva je danas u Sarajevu razgovarala sa direktorom za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva Ženeviv Ruiz Kalaverom, šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom FBiH Fadilom Novalićem o sprovođenju Reformske agende za BiH.

Premijerka je poručila da je dug put pred BiH na uređenju vladavine prava.

- Moramo ozbiljno da se pozabavimo vladavinom prava, kao i svako ko želi da bude član EU - poručila je Cvijanovićeva.

Vigemark, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će referendum uticati na sutrašnju odluku Savjeta EU o aplikaciji BiH za članstvo, istakao je da nije u mogućnosti da predviđa kakve će biti odluke zemalja članica u vezi sa tim pitanjem.

- Aplikacija o članstvu ne zavisi od jednog pojedinačnog događaja, već je to dio procesa koji je počeo podnošenjem aplikacije 15. februara, ali i mnogo ranije, odnosno prije desetak godina zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" - rekao je Vigemark.

Dodao je da su pitanja vladavine zakona od suštinskog značaja za svaku zemlju i da treba gledati na budućnost BiH, te raditi zajedno dijalogom na rješavanju otvorenih pitanja. Rekao je da je danas razgovarano o budućnosti BiH kao perspektivnog kandidata za EU, te da je fokus bio na već ostvarenim reformama, ali i na onima koje treba nastaviti u trogodišnjem programu.

- Što se tiče referenduma, nadam se da ste upoznati o komentarima visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Federike Mogerini i komesara za proširenje Јohanesa Hana o potrebi da to pitanje bude razriješeno dijalogom i da to ne bude smetnja glavnog posla koji predstoji svima nama u ovoj zemlji, a to je napredak zemlje u provođenju reformi i procesu pristupanja EU - rekao je je Vigemark.