latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:59 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Prijedor: Prezentacija novih kreditnih linija IRB-a Republike Srpske (VIDEO)

U Prijedoru je danas organizovana prezentacija novih kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, namijenjenih preduzetnicima i privrednim društvima.
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske - Foto: RTRS
Investiciono-razvojna banka Republike SrpskeFoto: RTRS

Prezentaciji u organizaciji Odjeljenja za poljoprivredu grada Prijedora, Agencije “Preda“ i Područne privredne komore Banjaluka, prisustvovali su brojni Prijedorčani zainteresovani za kredite IRB-a. Njima su predstavljene kreditne linije sa umanjenim kamatnim stopama, te skraćene procedure za dobijanje kredita preko 500 hiljada maraka.

Milan Balaban vlasnik je preduzeća za sakupljanje i obradu seknundarnih sirovina, i korisnik je kredita IRB-a. Kaže da je nova kreditna linija povoljna, ali da aktuelna situacija na tržištu, i smanjenje cijena na berzama utiču na nesigurnost u plasmanu njegovih proizvoda na tržište, zbog toga uzimanje bilo kakvih kredita predstavlja rizik.

- Sad da nam ponude povoljan, vrlo povoljan kredit na ne znam koji iznos, 100 hiljada, 200 hiljada, mi ga ne smijemo uzeti jer nemamo sigurnost da ćemo to moći realizovati, ali inače, što se tiče banke, uslovi su bolji, kaže Balaban.

Novine koje je uvela IRB za ovu godinu jeste smanjenje kamatnih stopa za 0,7 odsto, tako da su sada, u zavisnosti od uslova za pojedinačne korisnike, od 3,5 do 4,7%. Takođe, za korisnike mlađe od 35 godina uvedeno je dodatno umanjenje kamatnih stopa od 0,3 procentna poena.

- Takođe, novina je i da je u odnosu na raniji period, procedura za kredite koji su preko 500 hiljada maraka dodatno skraćena, istakao je Igor Bajić, rukovodilac Odsijeka za marketing u IRB RS. 

Novi uslovi kreditiranja IRB-a dobra su prilika za mala i srednja preduzeća.

Od svog osnivanja do danas, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je preko devet hiljada pojedinačnih kredita, ukupne vrijednosti od oko 1,8 milijardi maraka.