latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:08 | Autor: TANЈUG

Plenković: Protjeraću ekstremizam iz stranke

Najvjerovatniji budući premijer Hrvatske Andrej Plenković obećao je u izjavi za njemačku televiziju ARD da će iz HDZ protjerati ekstremizam.

Naveo da će se on i stranka baviti budućnosti sa fokusom na ekonomske teme.

- HDZ je desnica, ali moja je misija ojačavanje političkog centra. To je jasan zadatak koji važi za sve partnere naše stranke u cijeloj Evropi. HDZ je stranka koja oduvijek želi da bude stranka svih građana Hrvatske, ali ekstremizam ću iz naše stranke protjerati. Hrvatski narod želi stranku koja se odgovorno postavlja prema nacionalnim interesima - rekao je Plenković.

Na pitanje da konkretnije precizira kako planira da HDZ oslobodi teškog kapitala povezivanja s ustaškim režimom u Drugom svjetskom ratu, Plenković je uporedio današnji HDZ sa strankom kojom je predsjedao Tomislav Karamarko.

- Glavna razlika u odnosu na kampanju 2015. jeste ta što više ne želimo da se vraćamo u prošlost, već želimo da se bavimo najvažnijim pitanjima budućnosti - istakao je Plenković.

On je rekao da su se njegove stranačke kolege fokusirale na privredne i ekonomske teme i u kampanji mu je, kazao je, bilo važno ne baviti se ideologijom.

- Želimo da kultura komunikacije u Hrvatskoj bude na evropskom nivou i, u tom smislu, ova kampanja bila je u svemu nalik onim kampanjama koje vi pratite u Evropi - rekao je Plenković.