latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:52 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Evropski zvaničnici zadovoljni sprovođenjem Reformske agende; Brisel o aplikaciji BiH (VIDEO)

Savjet za opšte poslove Evropske unije sutra će u Briselu razmatrati aplikaciju BiH za članstvo u EU.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

Na pitanje da li će referendum uticati na odluku Brisela, šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark, rekao je da aplikacija ne zavisi od pojedinačnih dešavanja, već da je riječ o procesu koji će trajati duže.

Pred sutrašnji skup u Briselu, evropski zvaničnici u Sarajevu nisu štedjeli riječi hvale upućenih domaćim vlastima u ispunjavanju reformske agende. Na sastanku su bili entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara. 

Od 74 mjere reformske agende za prošlu i ovu godinu, Vlada Srpske potpuno je realizovala 38, 35 je u postupku, a samo jedna čeka da određeni propisi stupe na snagu i razgovore sa socijalnim partnerima.

- Ukupni stepen realizacije za te 2 godine, biće kad završimo i ove koje su u toku realizacija 98,6%, to je izuzetan napredak, ali ja cijenim da ćemo i tu jednu mjeru imati priliku da u nekom skorijem periodu u potpunosti završimo, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila i zadovoljstvo usvajanjem seta zakona za borbu protiv suzbijanja sive ekonomije i naglasila da predstoji ogroman posao na racionalizaciji javne uprave. U Federaciji je realizovana trećina mjera.

- Počelo je vidno da se primjećuje rast BDP-a i konačno ubiranje poreza je jako dobro, kaže Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Da je napredak veći od očekivanog, ocijenili su predstavnici Evropske unije koji najavljuju daljnju podršku.

- Napredak je i više nego zadovoljavajući, šta više impresivan, posebno imajući u vidu da su donesene neke teške odluke kad je riječ o socijalno-ekonomskim reformama, naglasio je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Rezultati su opipljivi, ali ovo je početak i ne treba se zavaravati – dodaju Evropejci i naglašavaju da je cilj agende- unapređenje socijalno-ekonomske situacije i približavanje Evropskoj uniji.

- Imali smo dosta dobar početak, dobru prvu fazu, a sad ćemo preći na drugu, nezaposlenost mladih jedna je od njenih važnih komponenti, želimo da vidimo reformu poreskog zakonodavstva, poboljšanje javne uprave, Tistakla je Đenoveva Ruiz Kalavera, direktor za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji EK za politiku susjedstva.

S obzirom da su ispunjena tri ključna uslova - provođenje agende, protokol na SSP i mehanizam koordinacije, predsjedavajući Savjeta ministara očekuje da aplikacija BiH za kanididatski status, sutra u Briselu dobije zeleno svjetlo.

-Zaključak će, onako kako izgleda forma zaključka naložiti EK da se počne pripremati upitnik za BiH, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Dobije li zeleno svjetlo, upitnik u BiH trebalo bi da stigne u narednih nekoliko mjeseci.