latinica  ћирилица
19/09/2016 |  22:33 ⇒ 22:39 | Autor: BETA

Đukanović u Njujorku: Crna Gora spremna za prihvat izbjeglica

Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je da je Crna Gora preduzela "sve potrebne mjere" za eventualni prihvat izbjeglica i migranata.

Đukanović je u sjedištu UN-a u Njujorku, na Samitu o izbjeglicama i migrantima, kazao da Crna Gora nije direktno pogođena "aktuelnim migrantskim rutama", ali da je spremna za slučaj "iznenadnog priliva" izbjeglica.

"Između ostalog, izradili smo Nacrt Šengenskog akcionog plana, koji će pored pitanja bezbjednosti granica po šengenskim standardima, na adekvatan način obraditi planove za suzbijanje i prevenciju neregularnih migracija, kao i pitanja azila", naveo je on.

On je saopštio da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pozdravlja politiku Unije u odnosu na migrantsku krizu, te da je spremna da preduzme "sve mjere kako bi ostvarila blisku saradnju sa susjedima, sa zemljama moguće destinacije, kao i zemljama porijekla izbjeglica u funkciji što efikasnijeg suočavanja i iznalaženja održivog odgovora na problem izbjeglica i migranata."

Snažno podržavamo usvajanje globalnog kompakta za izbjeglice i za migraciju. Izražavamo spremnost da ispunimo svoj dio obaveza i konstruktivno, shodno svojim mogućnostima, doprinesemo međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbjeglica i migranata" zaključio je crnogorski premijer.

Đukanović boravi u Njujorku, gdje učestvuje na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.