latinica  ћирилица
27/09/2016 |  21:19 | Autor: RTRS

Golić u I.N. Sarajevu: Za rekonstrukciju škole "28. juni" 450.000 KM

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić obišla je danas Srednju školu "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je u toku rekonstrukcija.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Za rekonstrukciju, u okviru projekta "Energetska efikasnost u Republici Srpskoj", Vlada je obezbijedila 450.000 KM.

Termička izolacija, zamjena fosilnog goriva obnovljivim izvorima energije, postavljanje led rasvjete, zamjena vrata i prozora – rekonstrukcija Srednje škole "28. juni" trebalo bi da bude završena za 60 dana.

- Vlada Republike Srpske je prepoznala želju stanovnika, jer u ovom objektu na godišljem nivou boravi preko 570 korisnika - rekla je Golićeva.

Završetkom rekonstrukcije trebalo bi da dođe i kraj i višegodišnjem problemu ogromnih izdataka za grijanje.

- Ovom rekonstrukcijom i ovim projektom mi ćemo veoma biti zadovoljni, jer će uslovi u školi biti mnogo bolji, biće nam toplije, a uštedićemo i značajna materijalna sredstva - rekla je Mlađenka Pandurević, direktorka škole.

Uštede na godišnjem nivou, procjenjeuje se, biće između 30 i 50 hiljada KM, a vrijednost samog projekta je 450 hiljada KM.

- Ovo je najveći projekat koji je u ovoj godini Vlada Republike Srpske podržala u ovoj lokalnoj zajednici. To je projekat koji će umnogome doprinijeti kvalitetu, odnosno infrastrukturi ovog objekta koji je građen davne `68. godine - istakao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

U okviru "Energetske efikasnosti u Republici Srpskoj" obavlja se sanacija 31 objekta, radi zadovoljavanja potreba energetske zajednice i ugovora koji je BiH potpisala, da će do kraja 2018. biti smanjen utrošak energije do devet odsto.

Ministarka Srebrenka Golić istakla je da će biti odobren i projekat upućen prema Zelenom klimatskom fondu u Koreji i izrazila nadu da bi grant sredstva za BiH od 15 miliona evra mogla biti operativna do 2018. godine.