latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:05 | Autor: RTRS

Malo registrovanih žena kao proizvođača mliječnih proizvoda

Na području Doboja evidentiran je mali broj žena proizvođača i prerađivača mliječnih proizvoda i to najčešće zbog skupe opreme, zahtjevnih standarda i velikih troškova za registraciju, rekao je rukovodilac dobojskog Resora Ministarstva poljoprivrede za pružanje stručnih usluga Dragiša Marković.
Mlijeko - Foto: arhiv
MlijekoFoto: arhiv


Marković je tokom manifestacije obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu rekao novinarima da trenutna proizvodnja predstavlja samo produžetak domaćinskog rada, te da su neophodna podsticajna sredstva kako bi ona bila ekonomski održiva.

On je naveo da je proces proizvodnje mliječnih proizvoda savladan, te da je sada potrebno investirati u opremu.

"Proizvodimo organsku hranu sa velikom perspektivom na tržištu", dodao je Marković i upozorio na trend "mliječne krize" u svijetu, usljed zahtjeva za velikim snabdjevačima i visokim higijenskim standardima za plasman robe na strana tržišta.

On je pojasnio da je veliki broj malih domaćinstava pred bankrotom i ukazao na potrebu preorjentacije njihovog poslovanja.

Marković je istakao da bi neiskorištena oprema koju posjeduju određena udruženja mogla da bude data na upotrebu malim proizvođačima.

U Doboju se danas obilježava Međunarodni dan žena na selu pod motom "Čula sam od svoje majke", sa ciljem da se na mikro regiji napravi spisak proizvođača i prerađivača mlijeka.

"Želimo da vidimo i čime se bave žene, kakve su njihove mogućnosti, kakva iskustva sa proizvodnjom, a sve to kako bismo došli do zaključka o njihovim kapacitetima na tržištu i potrebnim alatima da budu samostalni proizvođači", rekao je organizator ove manifestacije DŽemil Vejzović.

Vejzović, koji je i predsjednik Udruženja građana "Primanatura" iz Doboja, ocijenio je da na području ovog grada postoji mali broj registrovanih proizvođača usljed skupih troškova registracije i postizanja minimalnog nivoa standarda kvaliteta i strukture sadržaja proizvoda.

On kaže da su proizvođači prisiljeni da prvo plasiraju proizvod na tržište, pa da zarađena sredstva ulože u unapređenje proizvodnje i registraciju.

Organizator današnje manufestacije je "Primanatura", uz podršku Odjeljenja za poljoprivredu gradske uprave Doboj, a partneri su Turistička organizacija Doboja i udruženja žena koja se bave domaćom radinošću.

Posjetioci se mogu upoznati sa proizvodnjom i preradom mlijeka, degustacijom gotovih mliječnih proizvoda, kao i prerađevinama od povrća koje su pripremljene na tradicionalni način, te prerađevinama od voća, bilja i drugog šumskog jestivog rastinja.

Međunarodni dan žena održava se u sali Skupštine grada Doboj.

Izvor: Srna