latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:24 ⇒ 19:22 | Autor: RTRS

"Kredibilni izbori nisu dovoljni za izlazak iz političke krize u Makedoniji"

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han smatra da kredibilni izbori nisu dovoljni za izlazak iz političke krize u Makedoniji i zatražio od premijera Emila Dimitrijeva da budu ispunjeni svi uslovi iz Pržinskog dogovora.
Јohanes Han (foto: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јohanes Han (foto: Screenshot/European Audiovisual Service video)

"Kredibilni izbori nisu dovoljni, oni su samo početak", napisao je Han na svom "Tviter" profilu.

Iz kabineta makedonskog premijera saopšteno je da je Dimitrijev razgovarao danas u Skoplju sa Hanom o procesu obezbjeđivanja fer i demokratskih izbora.

Dimitrijev je izrazio zadovoljstvo što su sve političke stranke saglasne da su ispunjeni svi uslovi za realizaciju fer i demokratskih izbora.

"Izbori 11. decembra su jedino rješenje za političku krizu i put ka kreiranju politike Vlade bazirane na volji glasača koja će funkcionisati u punom kapacitetu i realizovati projekte koje su od interesa za sve", navodi se u saopštenju.

Han i Dimitrijev su razgovarali i o izazovima koje nosi migrantska kriza.

Evropski komesar današnju posjetu Skoplju započeo je sastankom sa predstavnicima nevladinih organizacija, koji su ukazali na potrebu formiranja novog sudskog vijeća i nezavisnog sudstva.

Tokom susreta sa specijalnim javnim tužiocem Katicom Јanevom bilo je riječi o izazovima sa kojima se suočava ovo tužilaštvo.

Lider Demokratrske partije Albanaca Menduh Tači rekao je nakon sastanka sa Hanom da će ta partija uoči raspuštanje parlamenta podržati usvajanje zakona o specijalnom javnom tužilaštvu i izbornom zakonu.

Han će se u Skoplju sastati i sa liderima dvije najveće političke stranke VMRO-DPMNE i SDSM Nikolom Gruevskim i Zoranom Zajevim.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem januara prošle godine kada je premijer Gruevski optužio Zajeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju.

Krajem jula prošle godine lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji, uz posredovanje Hana, postigli su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su do sada dva puta zakazivani i odgađani, za 24. april i 5. jul.

Izvor: Srna