latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:55 | Autor: RTRS

Goran Šinik oslobođen optužbe za ratni zločin u Gradišci

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpke Goran Šinik oslobođen je pred Višim sudom u Beogradu optužbe za ubistvo civila Marijana Vištice u Gradišci tokom rata u BiH, saopštio je taj sud.
Viši sud u Beogradu - Foto: TANЈUG
Viši sud u BeograduFoto: TANЈUG

Obrazlažući oslobađajuću presudu, predsjednik sudskog vijeća Vladimir Duruz naveo je da je sud našao da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično djelo za koje ga terete.

Sudsko vijeće je zaključilo da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine nije na nesumnjiv način dokazalo da je optuženi ubio civila Marijana Višticu.

Sud je tokom postupka utvrdio da je u vrijeme izvršenja djela postojao oružani sukob, da je optuženi bio pripadnik VRS i da je bio u Gradišci, te da je zajedno sa još dvojicom muškaraca odveo Višticu u Bok Јankovac.

Međutim, prema mišljenju vijeća, činjenica da je optuženi zajedno sa još dvojicom muškaraca odveo Višticu u Bok Јankovac, nije sama po sebi dovoljna da bi se na nesumnjiv način moglo zaključiti da ga je optuženi i ubio.

Protiv ove presude, koja je objavljena juče, stranke u ovom krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ovog suda.

Goran Šinik je optužen da je 2. septembra 1992. godine, u vrijeme oružanih sukoba tzv. Armije BiH i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik Vojne pošte Gradiška, u Bok Јankovcu, opština Gradiška, u blizini deponije ubio civila Marijana Višticu.

U optužnici se navodi da je Šinik u blizini mosta na Savi Višticu izveo iz autobusa, sa njim se odvezao do Bok Јankovca i tamo ga ubio.

Takođe, u optužnici se pominje i da su se u automobilu kojim se Šinik sa Višticom prevezao do Bok Јankovca nalazila dva muškarca, koja su se odmah potom vratila u Gradišku.

Šinik je na suđenju negirao izvršenje krivičnog djela, tvrdeći da je bio pripadnik VRS u izviđačkoj jedinici i da nije siguran da li je u vrijeme ubistva bio u Gradišci, jer je njegova jedinica u tom trenutku izviđala teren duž obale Save.

Optuženi je tvrdio da nije poznavao Višticu i da se u njegov stan uselio tek kada mu je to odobrio direktor firme koja je bila vlasnik stana.

Izvor: SRNA