latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:58 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Gradiška: U planu brendiranje meda i pčelinjih proizvoda (VIDEO)

U Gradišci je u toku 12. sajam meda "Zdravomed". Ove godine na trodnevnoj sajamskoj manifestaciji okupilo se 20 pčelara iz Gradiške, Banjaluke, Bijeljine, Prijedora i Bihaća.
Gradiška - Sajam meda - Foto: RTRS
Gradiška - Sajam medaFoto: RTRS

Na području Gradiške djeluju dva udruženja pčelara, "Amorfa" i "Pčele-bilje", koja okupljaju više od stotinu pčelara koji godišnje proizvode oko 50 tona meda. U opštiniskoj administraciji namjeravaju da pokrenu projekat brendiranja meda i pčelinjih proizvoda.

- Opština Gradiška i dalje će vršiti promociju meda i pčelinjih proizvoda zato što je to jedan od rijetkih proizvoda koji mi bez ikakvih problema možemo da izvozimo u Evropsku uniju - kaže Nikola Soldatić, zamjenik načelnika opštine.

Iako brendiranje donosi niz pogodnosti, među pčelarima je podijeljeno mišljenje o svrsishodnosti pokretanja procesa brendiranja i zaštite geografskog porijekla.

- Bilo bi dobro da svako udruženje ima svoju etiketu po kojoj se med njihovih članova može prepoznati ili svoju prepoznatljivu teglu i etiketu, kao što su uradila udruženja u Srbiji - kaže Nataša Trninić, pčelarka iz Nove Topole.

Saša Tomić, pčelar iz Gradiške, kaže da brendiranje iziskuje ogromne količine meda, a da su količine proizvedene na ovom području nedovoljne za to.

Zbog kišnog proljeća ove godine, u opštini Gradiška, skoro da nije bilo lipove i bagremove pčelinje paše. Slabo je medila i akacija, zbog čega je većina pčelara imala loš prinos meda.