latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:06 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Konstituisan novi hrvatski Sabor

U Zagrebu je danas konstituisan novi saziv hrvatskog Sabora, za čijeg je predsjednika izabran lider "Mosta" Božo Petrov.
Božo Petrov i Andrej Plenković (Foto: portal53.hr) -
Božo Petrov i Andrej Plenković (Foto: portal53.hr)

Za potpredsjednike Sabora iz HDZ-a su izabrani Milijan Brkić, Gordan Јandroković i Željko Rajner, iz SDP-a Milanka Opačić, a iz HNS-a Ivan Vrdoljak, a izabrani poslanici položili su zakletvu.

Petrov je u obraćanju prisutnima rekao da pred ovim sazivom Sabora i budućom Vladom stoje veliki zadaci i ozbiljni izazovi.

On je kao ključne ciljeve naveo privredni rast i zaustavljanje iseljavanja.

Petrova, koji je bio jedini kandidat za predsjednika hrvatskog Sabora, od 145 prisutnih podržala 132 poslanika, jedan je bio protiv, a 12 je bilo suzdržano, prenijeli su hrvatski mediji.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra raspravom o prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta, a potom i u ponedjeljak. Očekuje se da u utorak ili srijedu naredne sedmice bude izjašnjavanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića.

Konstitutivnoj sjednici devetog po redu hrvatskog Sabora prisustvovali su predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković, mandatar za sastavljanje nove vlade Andrej Plenković, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Branko Hrvatin, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Mirko Šundov.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su 11. septembra.

Izvor: SRNA