latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:28 ⇒ 15/10/2016 | 19:31 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zakon o Danu Republike, najvjerovatnije, naredne sedmice pred NSRS (VIDEO)

Premijerka Željka Cvijanović očekuje da će u narednoj sedmici Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske biti upućen u Skupštinu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je, gostujući u programu Radija Republike Srpske, istakla da su građani na lokalnim izborima pokazali šta misle o politici stranaka iz Srpske, koje čine vlast na nivou BiH. Naglasila je da Srpska ostaje pri odluci da objavi svoje rezultate popisa.

Vlada Srpske ne pravi razliku u saradnji s predstavnicima lokalnih zajednica, bez obzira na to kojem političkom bloku pripadali, kaže premijerka. Ističe da su načelnika Srebrenice izabrali građani i da se ta odluka mora poštovati. Dodaje da je Mladen Grujičić pobijedio, jer je narod prepoznao kvalitet programa koji je promovisao.

- Јa sam sigurna da novi načelnik može sjajno da obavlja svoj posao. On je dobar i za Srbe i za Bošnjake i za sve druge koji žive u Srebrenici. On je neko ko će promovisati integraciju i mislim da je to najbolja formula za Srebrenicu - istakla je premijerka Srpske.

Cvijanovićeva je navela da su Vladi već predstavljni modeli za izmjenu Zakona o praznicima Republike Srpske, kojima bi se ispoštvala odluka Ustavnog suda BiH, te da bi prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske iduće sedmice trebao pred skupštinu.

- Želimo da se u najkraćem roku, možda čak i sljedeće sedmice, u Parlamentu nađe tekst zakona koji će ispuniti ono što nam je referendum dao u obavezu, a to jeste da zaštitimo Dan Republike - naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o popisu stanovništva, predsjednica Vlade je naglasila da Srpska ostaje pri odluci da objavi svoje rezultate, prema kojima će formirati razvojnu i socijalnu politiku, jer objavljeni popis za cijelu BiH podrazumijeva i 200 hiljada nerezidentnih stanovnika, što je neprihvatljivo za bilo kakvo ozbiljno planiranje.

- Popis treba da ima pravu upotrebnu vrijednost. Šta će nam popis ako nema upotrebnu vrijednost? Šta će nam popis koji kaže da imete više stanovnika koji stalno žive na prostoru države, a oni ne žive. Kako da planirate socijalno-ekonomske potrebe, da pravite razvojne projekte uz imaginaciju da npr. imate još jednu Banjaluku, a ona ustvari ne postoji - kaže Cvijanovićeva.

Ekonomska politika u Republici Srpskoj je zadovoljavajuća, imajući u vidu globalnu situaciju, naglasila je Željka Cvijanović. Vlada će i dalje raditi na unapređenju ukupnog ekonomskog ambijenta, čemu će doprinijeti sredstva iz svjetskih finansjikih institucija.

Cvijanovićeva je naglasila da u narednom periodu neće biti novog zapošljavanja u javni sektor, ali ni smanjenja plata, kako se spekulisalo.

Cvijanović: Od naredne godine Srpska će imati program ekonomskih reformi

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović smatra da će Srpska od naredne godine morati da ima program ekonomskih reformi.

- To je format koji bi trebalo da zamijeni tipični dokument ekonomske politike koji smo do sada imali, jer je naša obaveza prema EU da imamo jedan takav dokument. Mi smo ga izradili ove godine u saradnji sa EU i vjerovatno će se tu naći stvari poslagane na jedan drugačiji način, ali i opsežno i sadržajno, kao što je bio slučaj sa Ekonomskom politikom - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je sasvim moguće da za sljedeću godinu Vlada usvaja budžet i program ekonomskih reformi, umjesto klasičnog dokumenta Ekonomske politike.

Premijerka Srpske je naglasila da je to format kakav traži EU.

- Zadoljna sam onim što je trebala uraditi Republika Srpska, ali sam nezadovoljna drugim stvarima koje smo morali zajedno da radimo i sa institucijama BiH. Radi se o situacijama gdje nam je potreban sagovornik, kao što je slučaj bio sa aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda, a nismo ga imali - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da nije dovoljno da samo Republika Srpska odradi svoj dio posla bi se dobio aranžman, jer ukoliko samo jedan nivo vlasti ne odradi neku od svojih obaveza svi su blokirani.

Izvor: RTRS/SRNA