latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:26 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Beograd-Predstavljena tri izdanja Matične biblioteke Istočno Sarajevo

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas su predstavljena tri izdanja Matične biblioteke Istočno Sarajevo - "Život i djelo Rista Trifkovića" autora Dušana Zurovca, "Vladika, slava mu i milost" Željka Pržulja i "Ispovijest ludaka" Gorana Vračara.
BG-Predstavljena izdanja Matične biblioteke I.Sarajevo - Foto: SRNA
BG-Predstavljena izdanja Matične biblioteke I.SarajevoFoto: SRNA

Knjige su predstavljene na Štandu Republike Srpske.

Autor knjige "Vladika, slava mu i milost" Željko Pržulj rekao je da ovaj roman govori o zemaljskom životu Svetog Vasilija Ostroškog - od njegovog monašenja do smrti.

"Osim toga, roman govori i o borbi Srba u 17. vijeku, tamo negdje južno od Sarajeva, da sačuvaju svoju vjeru i potomstvo u vrijeme Otomanske imperije, da se sačuvaju od pokatoličenja i islamizacije", kaže Pržulj.

Novinar Dragan Vujičić kaže da Pržulj u svojoj knjizi pokazuje da se 17. i 18. vijek po izazovima ne razlikuju od 21. vijeka, te da Srbi kao narod isto stradaju.

Na Štandu Republike Srpske promovisana je i knjiga "Život i djelo Rista Trifkovića" autora Dušana Zurovca, koji je bio spriječen da prisustvuje ovom događaju.

Slađana Bratić iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo rekla je da je ova knjiga napisana sa idejom da podsjeti na književni rad Trifkovića, koji je bio i urednik izdavačke kuće "Svjetlost".

"Matična biblioteka će se i dalje baviti životom i zaostavštinom Trifkovića", najavila je Bratićeva.

Posjetioci štanda Republike Srpske u Beogradu danas su mogli da čuju i stihove iz zbirke pjesama Gorana Vračara "Ispovijest ludaka".

Profesor Saša Knežević rekao je da Vračar odlično vlada stihom i jezikom i da ističe paradoks i sve što je paradoksalno.

Izvor: SRNA