latinica  ћирилица
16/11/2016 |  07:29 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Rezultati referenduma o Danu Republike pred Ustavnim sudom RS (VIDEO)

O Danu Republike, za koji su građani Srpske na referendumu većinom iskazali svoj stav, bilo je riječi na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.
Sjednica zajedničke komisije - Foto: RTRS
Sjednica zajedničke komisijeFoto: RTRS

Na sjednici nije postignuta saglasnost o odluci o konstatovanju rezultata sprovedenog referenduma i zbog toga će o tom aktu koji je Narodna skupština usvojila prije mjesec dana, odlučivati Ustavni sud Republike Srpske.

Sud će se izjasniti i o ostalim aktima o kojima zajednička komisija, takođe nije postigla saglasnost - o odluci o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, davanju posebnog ovlašćenja, kao i o zaključku u vezi sa izvještajem Republičke komisije o rezultatu referenduma na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?"

Sve odluke Parlamenta Srpske koje u naslovu imaju riječ referendum, naišle su na veto Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske. Tako i one usvojene na posljednjoj redovnoj sjednici. Pokretanje procedure zaštite vitalnog naconalnog interesa nije dobilo podršku Vijeća naroda, pa su odluke usaglašavane u zajedničkoj komisiji, i to bezuspješno.

“Akte koji nisu usaglašeni razmatraće Ustavni sud Republike Srpske”, izjavila je nakon sjednice, Nada Tešanović predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka ponovio je od ranije poznate stavove o referendumu. To što su građani Srpske ogromnom većinom odlučili da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike, za Muju Hadžiomerovića nisu prihvatljivi rezultati.

Tvrdi, odluka o sprovođenju referenduma nije pravno osnovana, jer, su, dodaje, odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

"Zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pokrenuli smo zbog proceduralnih propusta, jer Narodna skupština Republike Srpske u posljednjih pola godine u `Službenom glasniku` objavljuje akte o kojima nije raspravljalo Vijeće naroda, čime je prekršen Ustav Srpske", kaže Hadžiomerović, koji je predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Veto su Bošnjaci uložili i na usvojeni Zakon o Danu Republike Srpske kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike i praznuje kao sekularni praznik. Sporan im je i Zaključak u vezi sa ovim zakonom.

“Narodna skupština obavezala je Vladu da donese odluku kao što je to slučaj sa srpskom novom godinom”, dodao je Hadžiomerović.

Pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ove akte naći će se pred Vijećem naroda Srpske u srijedu, 23. novembra.