latinica  ћирилица
23/11/2016 |  13:01 ⇒ 24/11/2016 | 11:26 | Autor: RTRS

Nije izgubljena bitka za očuvanje vojne imovine u Han Pijesku (VIDEO)

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju Republike Srpske protiv presude Suda BiH, kojom BiH ima pravo svojine nad perspektivnom vojnom imovinom u Han Pijesku.
Vojna imovina - Foto: RTRS
Vojna imovinaFoto: RTRS

 Žalba je odbačena kao preuranjena, jer se Sud BiH još nije izjasnio o zahtjevu Srpske za reviziju presude.

 U republičkom Pravobranilaštvu kažu da odluka Ustavnog suda BiH nije tragična, jer postoji mogućnost nove apelacije nakon okončanja revizije u Sudu BiH.

 

Odlukom Ustavnog suda BiH pravna bitka za vojnu imovinu u Han Pijesku nije izgubljena već prolongirana, dok Sud BiH ne odluči o zahtjevu Republike Srpske za reviziju sporne presude, kojom se utvrđuje vlasništvo BiH nad vojnom imovinom u Han Pijesku, površine 11.474 metra kvadratna

 Nakon donošenja odluke o zahtjevu Republike Srpske za reviziju protiv drugostepene presude Suda BiH, nezavisno od njene sadržine, apelant ima mogućnost da ponovo podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH.

 U Pravobranilaštvu Republike Srpske kažu da će se svim pravnim sredstvima boriti da se kasarna i zemljište u Han Pijesku sačuvaju kao imovina RS, a da se u ovom trenutku čeka odluka Suda BiH po zahtjevu za reviziju presude, kojom se ta imovina uknjižava na BiH.

 Pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković izjavila je danas da će Srpska ponovo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv presude Suda BiH kojom je utvrđeno pravo svojine u korist BiH nad perspektivnom vojnom imovinom na Han Pijesku.

 I dok Pravobranilaštvo nastoji da spriječi otimanje teritorije Srpske, u područne kancelarije RUGIP u Han Pijesku, ali i drugim gradovima i opštinama, stigao je zahtjev za knjiženje vojnih lokacija na MO BiH.

 - Ovakvim radnjama ugrožena je teritorija RS. To se protivi članu Ustava RS gdje se kaže da je teritorija Srpske nedjeljiva i neotuđiva, pojašnjava Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde Srpske.

 Borislav Bojić, član zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kaže da se RS neće odreći svoje imovine, te da će ona pripasti lokalnim zajednicama.

 Trenutno su na teritoriji Srpske 23 perspektivne vojne lokacije: kasarne, skladišta, komunikacijska čvorišta, poligoni i jedan aerodrom.

 Novim prijedlogom dokumenta Pregled odbrane BiH broj tih lokacija smanjen je na 20.