latinica  ћирилица
02/12/2016 |  13:27 ⇒ 13:33 | Autor: RTRS

Stambeno zbrinuto 8.173 porodice poginulih boraca i RVI

U programu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do sada su zbrinute 8.173 porodice, rekao je danas pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović.
Izborna skupština Udruženja ratnih vojnih invalida u Novom Gradu - Foto: SRNA
Izborna skupština Udruženja ratnih vojnih invalida u Novom GraduFoto: SRNA

Milunović, koji je prisustvovao izbornoj skupštini Udruženja ratnih vojnih invalida u Novom Gradu, rekao je da je za zbrinjavanje ostalo oko stotinu porodica.

"Već je 60 stambenih jedinica pripremljeno i uskoro se očekuje dodjeljivanje", rekao je Milunović.

On je naveo da resorno ministarstvo ima dobru saradnju sa Udruženjem ratnih vojnih invalida u Novom Gradu, što je došlo do izražaja posebno prilikom izrade dopuna zakona o pravima boraca.

Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Ranko Vučković rekao je da je za zapošljavanje, samozapošljavanje i podršku održivosti zapošljavanja ratnih vojnih invalida ove godine izdvojeno oko 500.000 KM.

"U okviru ekonomske podrške, odobren je 101 paket od po 2.500 KM od čega je Savezu ratnih vojnih invalida odobreno 25 paketa, a tri su dodijeljena ratnim vojnim invalidima u Novom Gradu", rekao je Vučković.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Dragomir Јančić kaže da ovaj savez, koji je osnovan prije deset godina, ima 27 opštinskih udruženja i da je 28. nedavno osnovano U Drvaru.

"Najčešći problemi su zapošljavanje, banjska rehabilitacija, ortopedska pomagala i stambeno zbrinjavanje", kaže Јančić.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da je za opštinsko Udruženje ratnih vojnih invalida naredne godine u opštinskom budžetu povećan grant za 3.000 KM i iznosi 18.000 KM.

Na današnjoj izbornoj skupštini Udruženja ratnih vojnih invalida u Novom Gradu za predsjednika je jednoglasno izabran dosadašnji predsjednik Žarko Vujatović.

On je naglasio da će prioritet u radu i u narednom periodu biti poboljšanje uslova života ratnih vojnih invalida.

"I u narednom periodu naš zadatak je stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i pomoć ratnim vojnim invalidima", kaže Vujatović.

On je rekao da je iz fonda solidarnosti ovog udruženja u proteklih deset godina isplaćeno oko 105.000 KM pomoći članovima.

Izvor: SRNA