latinica  ћирилица
03/12/2016 |  08:58 | Autor: RTRS

Hrvatska: Hakerski napad izvršen za vrijeme prethodne vlade

Na kompjuterski sistem hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova izvršen je za vrijeme prethodne vlade hakerski napad, ali nijedna strateška informacija za Hrvatsku nije kompromitovana, rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.
Hakeri (ilustracija) - Foto: AP
Hakeri (ilustracija)Foto: AP

- Napad se nije dogodio za vrijeme ove vlade, nego se radi o hakerskom napadu za vrijeme ministra Mire Kovača - rekao je Štir.

Na pitanje jesu li tačni medijski navodi da hakeri nisu uspjeli da dođu do važnijih dokumenata nego samo do manje važnih bilješki, Štir je odgovorio da prema izvještaju koji je dobio "nijedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitovana".

Štir je rekao da je naložio dodatne mjere "za bezbjednosnu zaštitu" informacionog sistema ministarstva kako bi se ovakvi upadi spriječili.

Hina prenosi da "Јutarnji list" u svom onlajn izdanju piše da se napad dogodio u posljednjih 30-tak dana, što bi značilo za vrijeme aktuelne vlade Andreja Plenkovića.

Štir kaže da se "ne može spekulisati" zašto "Јutarnji list" hakerski napad smješta u vrijeme ove vlade, koja je potvrđena u Hrvatskom saboru 19. oktobra, a ne prethodne kada se stvarno dogodio.

Zagrebački list navodi da se ne zna ko stoji iza napada, ali da dio sagovornika sumnja da je riječ o napadu ruskih hakera, kao i da napad nema veze s nedavnom posjetom hrvatskog premijera Plenkovića Ukrajini, koju je rusko Ministarstvo spoljnih poslova zamjerilo predsjedniku hrvatske vlade.

Hina navodi da Štir to komentariše pitanjem kako bi hakerski napad mogao da ima veze s Plenkovićevom posjetom Ukrajini kada u doba kada se napad dogodio Plenković uopšte nije bio premijer.

Izvor: Tanjug