latinica  ћирилица
04/12/2016 |  17:39 ⇒ 05/12/2016 | 01:30 | Autor: RTRS

Austrija se odlučila za Van der Belena, Hofer priznao poraz

Slobodarska partija Austrije i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsjedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobjedu.
Aleksandar van der Belen i Norbert Hofer  (Foto: alliance / HELMUT FOHRIN) -
Aleksandar van der Belen i Norbert Hofer (Foto: alliance / HELMUT FOHRIN)

Nezavisni kandidat za predsjednika Austrije Aleksander van der Belen je, nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, osvojio 51,69 odsto, a njegov protivkanidat iz Slobodarske partije Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.
U ove izborne rezultate nisu uključeni glasovi predati poštom, na osnovu kojih će Van der Belen, prema procjeni instituta ARGE, osvojiti ukupno 53,3 odsto, a Hofer 46,7 procenata.

Glasovi pristigli poštom biće prebrojavani sutra od 9.00 časova, prenose mediji.

Izlaznost na predsjedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, iznosila je 64,56 odsto, a uz glasove poštom, najvjerovatnije, biće 74 procenta.

Aleksander van der Belen ocijenio je da je njegov trijumf nad Hoferom pobjeda proevropske Austrije, poručivši da će biti predsjednik svih Austrijanaca.

On je dodao da su njegovoj pobjedi doprinijele i "stare vrijednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Evropski zvaničnici i političari članica Unije pozdravili su njegovu pobjedu kao dobru vijest za Evropu.

Izvor: SRNA